Home » България » Важните новини във ФАКТИ на 30.12.2022 г.

Важните новини във ФАКТИ на 30.12.2022 г.

Сподели новината

Росен Христов: Подсигурена е работата на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ за следващите 10 години

Подсигурена е работата на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ за следващите 10 години. В това увери служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на подписване на споразумение за доставка на свежо ядрено гориво за шести блок на атомната ни централа и „Фраматом“, съобщават от БНР.

Росен Христов: Очаквам след февруари да успеем да смъкнем надолу цената на газа

Зимните месеци са най-тежките, с най-голямо потребление на газ. Очаквам след февруари цената на газа да поевтинее. Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” енергийният министър Росен Христов.

Юлий Павлов: Основната вина за това, че Радев управлява толкова дълго чрез служебните кабинети, носят партиите

България изпраща политическа година, която започна с редовно правителство, но посреща новата 2023 година със служебен кабинет и минимални очаквания за решение на политическата криза. Първият мандат за съставяне на правителство се провали, вторият е с много малки шансове за успех, третият – под сериозен въпрос.

Христо Грозев: Когато дойде от Кремъл успокоение, че си в безопасност, тогава трябва да се притесняваш

„Не се чувствам в безопасност, но не мисля и че съм в по-голяма опасност отколкото съм бил през последната година и половина.

Кольо Колев: Радев играе напълно по правилата и никой не може да го обвини, че бонифицира едни или други

България изпраща политическа година, която започна с редовно правителство, но посреща новата 2023 година със служебен кабинет и минимални очаквания за решение на политическата криза. Първият мандат за съставяне на правителство се провали, вторият е с много малки шансове за успех, третият – под сериозен въпрос.

БНБ вдигна основния лихвен процент

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (проста годишна лихва) в размер на 1,42 на сто, считано от 1 януари 2023 година, съобщават от БТА.

Каримански: На вратата ни чука рецесията. Ще е нужно да затегнем коланите

2022 г. беше изпълнена с различни мега заплахи, геополитически кризи и вътрешни кризи. Въпреки това данните, които отчитаме не са толкова песимистични по отношение на икономиката, защото бяха предвидени много мерки за бизнеса. През 2022 г. ползвахме еднократни разходи от държавните енергийни дружества, които не са гласувани в държавния бюджет, защото нямаме редовно правителство, а то ни е нужно. Това заяви съветникът на служебния финансов министър и бивш депутат от “Има такъв народ” Любомир Каримански в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Румен Гечев: Цените едва ли ще се върнат на старите си нива, дори и да бъде овладяна инфлацията

Дори и да бъде овладяна инфлацията едва ли цените ще се върнат на старите си нива. Тази позиция изрази пред News.bg народният представител от БСП Румен Гечев. Той обясни, че инфлацията се дължи на два фактора – външни и вътрешни. Правителствата имат отговорности да вземат мерки в това число и към външните фактори, доколкото е възможно, подчерта той. За пример социалистът даде енергийните носители и хранителните стоки, които се внасят. Това, което може да направи правителството е първо, да засили контролът върху спазването на пазарните правила, поясни Румен Гечев.

Илиян Василев: Какво всъщност е ГЕРБ? ГЕРБ е организирана група за колективно забогатяване и сигурност

Каква е връзката между събитията, процесите и политическите решения у нас през изтеклата година, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия, създател на предаването „Алтернативата“.

Тенчо Тенев: Общ софтуер в камерите може да ги настрои както снимат за винетки, да следят и за другите нарушения

Почти всеки ден имаме специализирани операции по пътя и контролът е засилен. Въпросът е да се насити цялата страна с камери и хората да знаят, че на всеки 10 км има скрито око, което ги следи и ще бъдат санкционирани при нарушения. 50-60 000 лева струва една стационарна камера. Това каза комисар Тенчо Тенев, бивш началник на КАТ-София, за „Твоят ден“

В Държавен вестник са обнародвани промените в Изборния кодекс

Промените в Изборния кодекс, с които се връща хартиената бюлетина и в секциите с над 300 избиратели, бяха обнародвани в „Държавен вестник“ днес, съобщават от БНР. Депутатите приеха промените в началото на този месец, президентът наложи вето, а Народното събрание го отхвърли преди седмица.

Радев: Въпреки проблемите, актьорският състав на Народния театър получава признанието на публиката

Позитивно е, че въпреки проблемите, актьорският състав на Народния театър е сплотен и получава признанието на публиката. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на трупата на Народния театър „Иван Вазов“, които по рано този месец бяха писали до държавния глава, когато в театъра се разгоря скандала с бившия пиар на почетния председател на ДПС Ахмед Доган – Велислава Кръстева. Държавният глава подчерта, че институциите трябва да бъдат партньор на хората на изкуството и да съхраняват достойнството им, така че артистите да усещат подкрепа и да имат свободата и спокойствието да работят, информират от пресслужбата на президента..

Първо във ФАКТИ: Бежанци се биха във влака Свиленград-Пловдив ВИДЕО

15 бежанци с арабски произход са се сбили във влака Свиленград-Пловдив, научи ексклузивно ФАКТИ.

Лицензирани за онлайн хазарт компании променят правилата за реклама

Компаниите, лицензирани да организират хазартни игри онлайн на територията на България, подписаха съвместен меморандум, в който са описани основните принципи и правила за социално отговорна реклама на тяхната дейност с грижа и отговорност към обществото, съобщи БНТ.

Пребиха до смърт 55-годишен мъж в град Куклен

Окръжна прокуратура – Пловдив извършва разследване по досъдебно производство във връзка с настъпилата смърт на 55-годишен мъж в Куклен, област Пловдив, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение, цитирани от БТА.

Данъчните напомнят: 31 декември е последен ден с отстъпката от 25 стотинки за горивата

От 1 януари 2023 г. бензиностанциите няма да продават бензин, дизел, пропан бутан и метан с държавна отстъпка от 25 ст. на литър. С решение на Народното събрание, след 31 декември се спира предоставянето на компенсацията при зареждане на литър/килограм гориво, напомнят от НАП.

Владимир Шопов за 2022 г.: Очертава едно увеличаващо се отдалечаване на България от ЕС

„До голяма степен войната в Украйна ускори вече случващи се процеси, които бяха видими и преди нея. Първото е очевидното оформяне на два блока в глобалната политика, което се виждаше и се случваше още преди втората инвазия на Путин в Украйна. Очевидно е, че има стратегическа ос между Китай и Русия, с известни нюанси – не е военен съюз по подобие на Алианса, но е ясно, че там има един клъстер от държави, към които сега се присъединяват и Иран, и други държави, които искат светът да се развива по определен различен начин от това, на което сме свидетели през последните десетилетия. Това е голямата макро геополитическа тенденция“, обясни Владимир Шопов в интервю за БНР.

Блага вест от КЕВР: Ток и парно няма да поскъпнат от януари

Няма да има поскъпване на тока, парното и топлата вода през януари, съобщи председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от БНР.

Д-р Мирослав Ненков: Здравеопазването ни е политизирано и в него има подмолни пътища на влияние

Тази година ние, българите се освободихме от три мита, вкоренени от години в душевността ни. Първият е „Колко велика е Русия“, вторият“ Ние не можем без Русия“ и „Колко велика е руската армия“. Тези митове се развенчаха и в ЕС, но по един много тежък и болезнен начин за украинците. Това каза пред БНТ д-р Мирослав Ненков.

Експерт: Трябва политическа воля за да се идентифицират свръхпечалбите на „Лукойл“

Много важни промени за България в енергиен план. От Нова година се слага край на добавката от 25 стотинки за литър гориво. Президентът на Русия Владимир Путин издаде указ за забрана на доставката на петрол на страни, които са наложили ценови таван на руския петрол. „Лукойл“ прехвърля цялата си дейност на територията на България.

Иван Брегов: В разяденото ни от проблеми общество Гешев и ВСС живеят добре с нашите данъци

Закриването на спецправосъдието е крачка в правилната посока, заяви пред БНР Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика.

Кой е виновен за политическата криза? Проучване сочи всички политически партии

51% от българите смятат, че политическата отговорност за неуспеха и на това Народно събрание да излъчи редовен кабинет е на всички политически сили, представени в него. Това показват данните на проучване на „Маркет Линкс“, съобщи bTV.

Синдикати и работодатели пак спорят за минималната работна заплата

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа” Ваня Григорова и председателят на УС на АИКБ Васил Велев влязоха в остър спор за минималната работна заплата. В четвъртък на брифинг социалният министър Лазар Лазаров обяви, че тя става 780 лв. от 1 януари. В момента минималното възнаграждение е 710 лв., припомня Нова телевизия

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.