Home » Свят » Чистка в Пхенян! Северна Корея уволни втория след Ким Чен-ун

Чистка в Пхенян! Северна Корея уволни втория след Ким Чен-ун

Сподели новината

Северна Корея уволни Пак Чен-чон – вторият най-влиятелен военен след лидера Ким Чен-ун, съобщава "Ройтерс".

Пак – заместник-председател на Централната военна комисия на управляващата Работническа партия и секретар на Централния комитет на партията, беше заменен от Ри Йон-гил на годишната среща на комисията миналата седмица, съобщи официалната информационна агенция KCNA.

Не се посочва мотив за промяната. Пхенян редовно обновява ръководството си и партийното събиране в края на годината често се използва за обявяване на кадрови размествания и важни политически решения.

Държавната телевизия показа Пак да седи на първия ред в залата с наведена глава по време на срещата, докато други членове гласуваха с вдигане на ръце по кадрови въпроси. По-късно мястото му беше показано незаето.

Той отсъстваше и на снимките от новогодишното посещение на Ким в Двореца на слънцето в Кумсусан, където се съхраняват телата на дядо му и баща му, за разлика от октомври, когато Пак придружаваше Ким при друго пътуване до двореца за отбелязване на годишнина на партията.

Централната военна комисия на партията, която се ръководи от Ким, се смята за най-мощния военен орган за вземане на решения в страната, стоейки над Министерството на отбраната.

Смяната на Пак идва в момент, когато Ким призова за разработване на нови междуконтинентални балистични ракети и по-голям ядрен арсенал за противодействие на Съединените щати и Южна Корея като част от отбранителната стратегия на страната за 2023 г.

Пак бързо се издигна във военната йерархия от командир на артилерия с една звезда през 2015 г. до генерал с четири звезди през 2020 г., като се счита, че той е допринесъл за напредъка в технологията на страната по отношение на ракетите с малък обсег.

В края на 2020 г. Пак беше повишен в Политбюрото и спечели титлата маршал – най-високото военно звание. През ноември 2021 г. стана водещ глас срещу съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея.

Подобно на повечето други висши военни помощници, които многократно преминаваха през възходи и падения при Ким, Пак беше понижен за кратко в средата на 2021 г., след като Ким упрекна някои длъжностни лица за тяхното отношение към политиката срещу COVID-19 на Северна Корея, но няколко месеца по-късно беше повишен отново.

Уволнението на Пак идва, въпреки че по време на срещата Ким похвали предимно напредъка на военните в разработването на оръжия, за разлика от други области, където той посочи някои недостатъци и призова за подобрение.

О Гьон-суп, сътрудник в Корейския институт за национално обединение в Сеул, смята, че роля за отсраняването може да е изиграло неотдавнашното избухване на напрежение между двете Кореи заради нахлуването на севернокорейски дронове в Юга.

Длъжностни лица в Сеул заявиха, че Южна Корея е изпратила три дрона през границата в отговор на нахлуването от страна на Пхенян, но не е имало отговор от Севера, което според О може да означава, че КНДР не е успяла да засече безпилотния апарат.

Пак може да е поел отговорността за провала на операциите по сигурността, отбелаза О.

Ри, наследникът на Пак, също е висш военен командир, който е заемал ключови позиции, включително началник на генералния щаб на армията и министър на отбраната.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.