Субсидиите възродиха отглеждането на памука в Раковски

 

Огромният памуков масив между селата Болярино и Чоба, точно на границата между общините Раковски и Брезово, прави впечатление на всички, които пътуват по тази отсечка. Негов стопанин е дружеството на един от най-крупните земеделски производители в Пловдивска област – Йосиф Делгянски от Раковски.

Той често наобикаля насаждението с площ от 1700 дка. Неговият масив е в изключително добро състояние и за пример в района, затова се надява и на добър добив от 200-250 кг. от декар. Плевелите се отстраняват ръчно, за което е била наета доста работна ръка, а прибирането тази есен ще се извърши със специални комбайни, които ще бъдат доставени от Гърция.

Това не е първият опит на фермера да отглежда памук в този район с плодороден чернозем. Преди две години също е заложил на влакнодайното растение и дори на повече площи от 2500 дка, основно за сеитбооборот и е останал доволен.

Стопаните като него в този край смятат, че памука може да бъде алтернативна култура за Южна България, където още преди 30-40 г. е имало традиции в отглеждането на тази трудоемка култура.

Памук на големи площи вече се отглежда в Секирово, Белозем, Момино село и в района на Братя Даскалови. Йосиф Делгянски припомня, че това са и едни от най-подходящите терени за отглеждането на памук между Пловдивското, Чирпанското и Хасковското поле.

Според него квотата за България от 33 хил. декара е малка и е пръсната в цялата страна, така че сега памук се отглежда в Северна България, Ихтиманско, както и в други райони, където не е присъщо. Така миналата година от 33 хил. декара площите са стигнали над 50 хил. и субсидията, която се дава върху тези площи е намаляла.

Не трябва да се отглежда памук само заради самата субсидия, а заради самото производство, то да е водещо, казва Йосиф Делгянски. Той отправя апел към управляващите и земеделското министерство да сложат ограничение в отглеждането на памук, ако искат да помогнат на земеделието в България.

Това се налага за да не се повтори историята с тиквите, които глътнаха голяма част от субсидиите, допълва той. Ролята на държавата е да регулира едно производство и има много начини за това. Така се повишава и брутния вътрешен продукт, което си е чиста печалба за държавата, а и ще се увеличи квотата за страната, разсъждава фермерът.

Вече е сключил договор за изкупуване на тазгодишната памукова реколта с гръцка фирма. Пресмята, че ако партньорите му си удържат на обещанието да изкупят килото на 50 евроцента, той ще получи добър доход, а от износа ще спечели и държавата.

Вашият коментар