Президентът в интервю на живо: Престъпността в България винаги е нагла, „Наглите“ е метафора на времето

 

Президентът Румен Радев проговаря осем месеца след встъпването в длъжност на „Дондуков“ 2. За предизвикателствата пред държавния глава и за изминалото до днес, както и за това дали скъса с имиджа на ляв президент – ето какво отговаря Радев пред Нова тв.

Престъпността в България винаги е нагла, бандата на „Наглите“ е метафора на времето, в което живеем. Страшно много хора се тревожат от престъпността, но нека дадем възможност на органите на реда да си свършат работата, бяха първите думи на президента по последния случай с отвличането на Адриан Златков.

От КСНС по национална сигурност очаквам не просто сближаване на позициите на управляващи и опозиция, но и ефективен метод за справяне с този проблем, каза той на въпрос за предстоящия КСНС на 9 октомври.

Дали ще пресечем корупционните схеми и ще имаме осъдени? Дали ще стоим и ще чакаме някой да пусне сигнал или ще имаме по-активно, всеобхватно събиране на информация при големите обществени поръчки, например, посочи държавният глава.

Вие чули ли сте някакъв сносен мотив защо няма осъден за корупция досега, попита той. Посетих Румъния и Италия – две страни със съществен резултат от борбата с корупцията. Ние също трябва да имаме ефективни присъди. Когато правим един закон трябва да излезем над сухия текст и да видим как той ще работи на практика, коментира той предстоящия дебат по антикорупционното законодателство.

„Страната има проблем и това се съди по липсата на осъдителни присъди на висши държавни чиновници“, допълни Радев по темата с корупцията и престъпността в страната в рамките на отчета си за 235 дни от встъпването си на поста. „Когато има гангрена, трябва скалпел“, категоричен е президентът.

„Аз вече глупави държавни служители, които да си признаят вината, не познавам! Децата му ще са по-умни от него! Никога няма да разберем схемите и игрите на тези хора, ако не вземем мерки“, допълни президентът. „Ако сега не действаме, това развращение от страна на собствениците на фирми, ще продължи“, посочи Радев.

Може да има случаи, когато един висш държавен чиновник си построи къщата и апартаментите и може никога да не попадне в обхвата на този закон, защото дотогава може вече да не е на държавна служба, а на практика да е консумирал един корупционен акт, даде пример Радев. Това, което трябва да стане, антикорупционният орган не да чака, а да има проактивна функция, да бъде на мястото още при планирането на една обществена поръчка. Трябва по всевъзможен начин да събере информация и да обвинява чиновници, собственици на фирми, ако има данни за подобни практики, поясни Радев.

На въпрос за призива му преди време към Цветан Василев да се върне у нас и да застане пред съда, Радев посочи: „Всички ние платихме цената на КТБ. Случаят трябва да се реши тук, в България, а не в чужбина. Само така ще добием самочувствие и сами да градим своето бъдеще. Затова призовах Цветан Василев да се върне тук и да даде своите показания“.

Призовавам г-н Василев да се върне и тук да изложи пред съда своите факти, коментира президентът.

Явно в България има политици, които смятат, че отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши. Ние трябва да следваме своите интереси – очевидно имаме интереси за доставка на газ през Черно море. Разбира се, това трябва да се обсъди, коментира Радев на въпрос за доклада по сигурността, за който се твърди, че Русия е пряка заплаха за България. Според Радев обаче такъв текст не съществува в документа.

„Време е да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Това изчерпва всичко“, каза Радев. Много е важно България да има единна политика за Турция според президента.

Вашият коментар