Home » Свят » Пригожин: Сега е идеалният момент Русия да спре войната, но никой не й позволява

Пригожин: Сега е идеалният момент Русия да спре войната, но никой не й позволява

Сподели новината

За властите и за обществото като цяло днес е необходимо да се сложи някакъв дебел край на специалната военна операция (СВО). Идеалният вариант е да се обяви краят на СВО, за да знаят всички, че Русия е постигнала резултатите, които е планирала.

Мнението е на основателят и ръководител на Частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин. Един от сочените за ястребите на Кремъл от няколко месеца Пригожин и в явен конфликт с официалните военни ръководители на държавата. Редакционна статия от негово име разпространява пресслужбата му днес в отговор на искане от "Блокнот", както се подчертава изрично.

Статията посочва, че "в известен смисъл" Русия наистина е постигнала целите на специалната военна операция, а като доказателство за този известен смисъл се посочва "смилането" на огромен брой изтребители на украинските въоръжени сили, както и унищожаването на голяма част от активното мъжко население на Украйна. Друга част от него била избягала в Европа. "Теоретично Русия вече е получила тази тлъста точка", казва Пригожин.

Също така Русия е отрязала Азовско море и голяма част от Черно море, заграбила е тлъста част от украинската територия и е създала сухопътен коридор към Крим. Сега ѝ остава само едно: да се закрепи здраво на териториите, които вече притежава.

Но има уловка – ако преди Украйна е била част от бивша Русия, то сега тя е напълно национално ориентирана държава, признава Пригожин, който в горната част на текста е разсъждавал вече за разпадането на СССР и успешното откъсване на бившите съветски републики от руската сфера на влияние.

Също така статията утвърждава тезата, че елитът на Украйна единствено и само се облагодетелства от помощта на Запада, а ръководителите са станали от лакоми по-лакоми от началото на конфликта на 24 февруари, когато милиарди са започнали да се изливат там.

Противоречива обаче е аргументацията на Пригожин, според когото, от една страна, украинските политици искат продължаване на войната, а от друга, и само абзац по-нагоре се утвърждава, че Украйна е тази, която се нуждае и домогва до победа, но е спирана от САЩ и Великобритания, които искат удължаване на войната, за да могат да се облагодетелстват и те от своя страна финансово с производството на оръжия. "Украйна се нуждае от победа, а САЩ – от процес", заявява Пригожин.

Така между всичките тези аргументи не става ясно кой точно иска и би искал в момента спирането на войната и дали не е само Русия тази. Или Евгений Пригожин.

Иначе Пригожин не изключва и варианта – "За Русия винаги съществува риск ситуацията на фронта да се влоши след започване на контранастъпление." Прави и намек за сделката, която може да бъде предложена на Русия – запазването на съществуващите граници до 24 февруари 2023 г. Това е видът размяна, която САЩ могат да предложат на руското ръководство днес като преговорна позиция. Прави и намек за водене на някакви такива преговори, заради което е и "драматичната пауза" в момента – нито Русия атакува, нито е започнала дългоочакваната украинска контраофанзива. Едва след като властите откажат такава сделка, според Пригожин, украинските сили ще преминат в настъпление.

Вариантите според Пригожин:

"Единият от тях е, че ВСУ ще се сблъска с руската отбрана, ще понесе сериозни загуби, след което руските войски ще започнат огромно контранастъпление към границите на ДНР, или към Днепър, или дори към Полша." Признава се обаче, че като се имат предвид днешната динамика и проблеми, "такова контранастъпление е, меко казано, малко вероятно."

Вторият вариант е украинската армия да предприеме контранастъпление и да успее да пробие отбраната.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.