Home » България » Канадската „Камеко“ е подписала с България 10-годишен договор за доставка на ядрено гориво

Канадската „Камеко“ е подписала с България 10-годишен договор за доставка на ядрено гориво

Сподели новината

Един от най-големите доставчици на ядрено гориво в света, канадската корпорация „Камеко“ (Cameco) е подписала с България 10-годишен договор за доставка на естествен уранов хексафлуорид, (така нареченият UF6), за да отговори на пълните изисквания на 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, посочи компанията на официалната си страница, цитирана от БТА.

„Това е първото споразумение на „Камеко“ за доставка на гориво за ядрения енергиен сектор на България“, посочи президентът и главен изпълнителен директор на компанията Тим Гицел.

„Много сме доволни да добавим още един пазар към глобалното търговско портфолио на „Камеко“ и да разширим нашия принос към страни като България, които се стремят да подобрят енергийната си сигурност, като същевременно потвърждават ангажимента си към безвъглеродната ядрената енергия за постигане на целите си в областта на климата.“

Според споразумението, което има срок на действие до 2033 г., „Камеко“ ще достави на страната ни приблизително 2,2 милиона килограма уран.

Поставете оценка:




1.7

Оценка 1.7 от 20 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.