Home » Бизнес » Пейо Майорски: Служебното правителство е в картел със зърнарите

Пейо Майорски: Служебното правителство е в картел със зърнарите

Сподели новината

Забраната за внос на зърно, слънчоглед и други храни от Украйна ще повиши цените на хляба, олиото, млечните и месните продукти, а и на други стоки на българския пазар. Това ще доведе като цяло до по-висока инфлация в страната, предупреждават от Асоциацията за защита на потребителите, които настояват забраната за внос на редица украински стоки за бъде отменена.

Самата забрана влиза в сила от днес, но се очаква в сряда, веднага след оповестяване на общоевропейски решения, тя да бъде отменена. За това даде анонс вече земеделският министър Явор Гечев.

„Решението на служебното правителство, което едновременно се бори с високи и ниски цени на една и съща категория стоки, е шизофренно… идеята да се подкрепят зърнопроизводителите със забраната за внос ще бъде за сметка на българските потребители. Отделно земеделските стопани ще получат допълнителни субсидии, а цялата сметка ще я плащаме данъкоплатците, заяви Пейо Майорски, АЗП.

От Асоциацията посочват и че когато в цяла Европа горивата и селскостопанската продукция поевтиняват и това започва да се отразява на крайните цени на храните, в България се говори за задържане и дори за увеличение.

Вината за цените обаче този път няма да бъде на търговците, прекупвачите и спекулантите, а на служебното правителство, което прави картел на пазара заедно със зърнопроизводителите, се казва още в позицията на АЗП.

Според Асоциацията за защита на потребителите е нужно да се засили контрола от Българската агенция за безопасност на храните за качеството на вносната продукция.

Поставете оценка:




3.6

Оценка 3.6 от 17 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.