Home » Извън/Земно » НАСА казва, че все пак може да има живот на Луната

НАСА казва, че все пак може да има живот на Луната

Сподели новината

Вероятно мислите за Луната на Земята като за мъртво тяло, лишено от живот. Но НАСА казва, че астронавтите, които трябва да се докоснат до повърхността на Луната в края на 2025 г. – ако всичко върви по план, „ако“ – може да не са първите организми на земния спътник, пише Futurism.

„Едно от най-удивителните неща, които нашият екип откри, е, че като се имат предвид последните изследвания на диапазоните, в които определен микробен живот може да оцелее, може да има потенциално обитаеми ниши за такъв живот в относително защитени зони на някои безвъздушни тела“, казва пред Space.com Прабал Саксена, планетолог в Центъра за космически полети „Годард“ на НАСА.

Белият дом публикува план за колонизирането на Луната

Споменатият микробен живот може да се крие в постоянно сенчестите кратери на Южния полюс на Луната. Саксена се чуди дали форми на живот, които са възникнали на Земята, може да са оцелели при пътуването до нашия спътник.

И това е по-уместно от всякога, тъй като НАСА ще избира между 13 места близо до Южния полюс за своята предстояща мисия „Артемида 3“ – първата мисия с екипаж до повърхността на Луната от повече от половин век.

Саксена и неговият екип наскоро са представили изследване на семинар за тези потенциални места за кацане, твърдейки, че трябва да разгледаме възможността за оцеляване на микробния живот на Луната.

Въпреки че експертите посочват, че органичните молекули може да са си проправили път през Космоса чрез метеорити, няма гаранция, че микроби може да са оцелели при пътуването.

Има и друга възможност: хората да са оставили микроби на Луната последния път, когато са били там (или когато неуспешно лунно кацане е разпръснало куп издръжливи тардигради на повърхността ѝ през 2019 г.).

НАСА показа как ще се сглоби лунната космическа станция Gateway (ВИДЕО)

„Ние гледаме на хората като на най-вероятния вектор [на микроби] предвид обширните данни, които имаме за нашата история на изследване и записа на въздействието като втори, макар и по-малко влиятелен, ранен земен източник“, казва Хедър Греъм, геохимик от центъра „Годард“.

Накратко, ако някога открием живот на Луната, той вероятно ще е от Земята – но това не трябва да ни разубеждава в нашето продължаващо търсене. В края на краищата откриването, че микробите могат да оцелеят на Луната, би имало огромни последици.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.