Home » Свят » Войната в Судан е прогонила над 2 милиона души от домовете им

Войната в Судан е прогонила над 2 милиона души от домовете им

Сподели новината

Конфликтът в Судан е прогонил от домовете им над 2 милиона души, обяви ООН. Представител на световната организация предупреди, че при ожесточаващите се боеве в размирния судански регион Дарфур може да са били извършени престъпления срещу човечеството, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

По данни на Международната организация по миграцията, структура към ООН, от началото на сраженията над 1,6 милиона души са напуснали домовете си и са потърсили убежище в други райони на Судан. Около 530 000 души са избягали в съседните страни Египет, Южен Судан, Чад, Етиопия, Централноафриканската република и Либия, допълни организацията. На този фон не стихват боевете в столицата Хартум и западния регион Дарфур. По данни на Синдиката на суданските лекари от началото на конфликта са загинали най-малко 959 мирни граждани, а около 4750 са били ранени.

Съсловната организация допусна, че действителният брой може да е още по-голям, защото обявените данни не включват сведения за жертвите и ранените при боевете в Генена, столицата на провинция Западен Дарфур. Засега не е възможно да бъде получена такава информация, тъй като от началото на конфликта болниците там не работят, посочи лекарската организация.

Специалният пратеник на ООН за Судан Фолкер Пертес предупреди, че боевете в Судан придобиват все повече измеренията на етнически конфликт. По думите му при арабските милиции и бойци на паравоенните Сили за бърза подкрепа се наблюдават "признаци за целенасочени мащабни нападения срещу цивилно население само заради етническото му принадлежност". Ако се окаже, че това е част от целенасочена кампания, то може да бъде равносилно на престъпление срещу човечеството, допълни той.

Франс прес отбелязва, че днес се навършват два месеца от началото на жестокия военен конфликт в Судан. Той избухна на 15 април, когато тлеещо с месеци напрежение между армията и съперничещите ѝ за властта паравоенни Сили за бърза подкрепа прерасна в открити сражения в столицата Хартум и на други места в страната в Североизточна Африка.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар