Дюлята гони мрачните мисли, помага при кашлица, гастрит и цистит

 

Дюлите притежават много ценни качества, ала са пренебрегвани заради стипчивия си вкус и запичащ ефект. Жълтите плодове с тръпчив вкус са истинска витаминозна бомба, която е не само вкусна в компоти, желета и сладкиши, но и много полезна за здравето. Дюлята е широколистно листопадно растение. Представлява храст или невисоко дърво със сравнително слаборазвита коренова система.

У нас се отглеждат четири сорта: „Асеница“ – със средно едри плодове и ябълковидна форма, „Хемус“ – с несиметрична форма и кисел, но ароматен вкус, „Триумф“ – с крушовидна форма и добри хранително-вкусови качества, и „Тримонциум“ – с дребни плодове и незадоволителни качества.

Всеки един сорт дюли притежава силен аромат, разликата е единствено в оттенъците – от екзотични тропични плодове до мускус.

Специфичното стипчиво усещане се дължи главно на танина, който в разумни количества е отличен антисептик. В резултат на неговата безупречна работа дюлята е уникален природен амулет за здраве при борба с инфекции в носа и различни възпаления – от тези на дихателните пътища, през стомашно-чревния тракт, до бъбреците и пикочните пътища.

Плодът съдържа значително количество пектин, 1.55% целулоза, витамин C, витамин B3 (ниацин), фосфор, калций, магнезий, натрий, а в по-ограничени количества и мед, манган, кобалт, витамин A и желязо.

Известно е, че плодът е възможен причинител на запек, но може да се консумира с други плодове със слабителни свойства, като киви и сливи. Помага при гастрит или цистит, сварена като отвара заедно със семките. Сварени и изсушени дюлеви листа облекчават кашлица. Отварата успокоява и пристъпите на астма.

Дюлята може да ви помогне и при по-леки изгаряния. С отвара от листата намажете изгореното място с памуче. Повтаряйте процедурата до 10 пъти на ден.

Легендите разказват, че дюлята помага за плодовитостта на мъжете и жените. Според стар обичай в Елада младоженците трябвало да хапнат парченце дюля.

Прясно изцеденият сок от добре узрели дюли има противовъзпалително действие. Добре е към чашата фреш от дюля да добавите лъжичка мед, за да е по-вкусно и по-полезно. Печените дюли са идеално средство срещу повръщане.

Дюлята е най-полезна като профилактично средство в своя суров, естествен вид. При контакт с високите градуси на готварските уреди, витамин C се губи, заедно с други ценни вещества. Плодът се използва за приготвяне на фрешове и смутита.

Печените и варените дюли се използват като средство срещу повръщане. Сокът от узрели дюли е антисептик. Консумацията му е полезна за всички, които страдат от заболявания на дихателните пътища. Дюлите са полезни при цистит. Поради полезните макро- и микроелементи, които се съдържат в тях, тези плодове действат добре на настроението и гонят мрачните мисли.

Вашият коментар