Проф. Миланов: Лекар или финансист за министър – този спор е много стар

 

Какъв трябва да бъде новият министър на здравеопазването? Този спор е много стар. Водехме го още в Лекарския съюз. Това коментира в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия професор Милан Миланов.

По думите му ако новият здравен министър е финансист, то това значи, че се няма доверие на лекарите в България. „Министърът трябва да разбира най-вече на първо място от здравна система“, заяви професор Миланов. Според него едва ли ако не е лекар здравният министър ще се справи, тъй като системата е страшно сложна и работи с невероятни затруднения в момента у нас. Събеседникът му студиото Владимир Каролев смята, че най-сменяните министри са лекари и средният им мандат е под две години.

„Моделът ни на здравеопазване има няколко фундаментални пороци, които изискват промяна“, смята икономистът. Според Владимир Каролев най-успешните здравни министри са Славчо Богоев и Стефан Константинов. Професор Миланов обаче не се съгласи с мнението на икономиста. „Спомена някои от най-безличните министри и някои от тях даже извършиха престъпление“, коментира той.

Миланов даде като пример Десислава Атанасова, която по думите му е имала едно от най-добрите управления. Според неофициална информация за нов министър на здравеопазването ще бъде предложен Кирил Ананиев. Той в момента е заместник-министър на финансите и председател на Надзорния съвет на Здравната каса.

Вашият коментар