Home » Крими » Първият процес на европрокуратурата в България завърши с 6 месеца условно

Първият процес на европрокуратурата в България завърши с 6 месеца условно

Сподели новината

В края на юли 2022 г. и дни преди да бъде закрит Специализираният наказателен съд осъди Траян Делиагов условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок, че като служител на фонд „Земеделие“ е поискал и получил подкуп от 5000 лева. Той беше оправдан за друг подкуп от 5000 лв. поискан и получен от същата „жертва“ преди това.

Делиагов обжалва присъдата си, а европейската прокуратура я протестира. Пред Софийския апелативен съд делегираният европрокурор Светлана Шопова пледира, че има доказателства и за първия подкуп, както и че наказанието е твърде снизходително.

Тримата апелативни съдии обаче приемат, че спецсъдът е преценил правилно и доказателствата по делото, и наказанието на Делиагов.

Според тях първият подкуп, сочен от прокуратурата, е останал недоказан. Това означава, че не става дума за усложнена престъпна дейност, а само едно престъпно деяние, допълва съдът. Подсъдимото лице може да бъде признато за виновно само и единствено, когато обвинението е безспорно доказано, посочва се още в съдебното решение. От него се разбира, че за първия подкуп прокуратурата има единствено изолираните показания на един свидетел.

Освен това съдиите не са съгласни с твърденията на прокуратурата, че присъдата от 6 месеца условно е необосновано снизходителна. Според апелативната инстанция това наказание може да постигне целите си – генерална и специална превенция. Не се налага Делиагов да бъде изолиран от обществото в затвор, напротив – следва да му се даде възможност да упражнява общественополезен труд, като се въздържа от противоправни деяния в определен от съда изпитателен срок, разсъждават магистратите. Те смятат, че ефективната присъда би могла да въздейства негативно на процеса по формиране на правно съзнание, както и би прекъснала връзката му със семейството и като цяло с обществото, а тези връзки са поправяне и постигане на трайно правомерно поведение. „Подсъдимият Делиагов е лице с добро образование и квалификация, което предполага наличие у него на добри ресурси за социална реализация и способности да даде своя принос в обществото след осъждането му“, пишат съдиите Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева. Техният акт не е окончателен и може да се атакува и пред Върховния касационен съд.

Бившият експерт във фонда беше арестуван през есента на 2021 г. на бензиностанция в София, непосредствено след получаване на белязани 5000 лева.

Европейската прокуратура води 143 активни разследвания в България, които са причинили щети на обща стойност над 492 млн. евро (964 млн….

Разследването установи, че експертът е поискал и получил парите от земеделския производител Илия Гънгов от Пловдив, който кандидатствал по 9 схеми по Програмата за развитие на селските райони, която в България е управлявана от фонд „Земеделие“. Земеделецът трябвало да получи субсидии по програмата през декември 2020 г., но те така и не пристигнали. В началото на 2021 г. решил да потърси помощ и негов приятел му дал името и телефона на служителя от ДФЗ. Двамата се срещнали и Делиагов обяснил, че знае защо закъсняват плащанията. Ако бизнесменът искал да си получи по-бързо субсидиите обаче, трябвало да му плати 5000 лева. Изискването било да плаща същата сума и за всяка от 9-те схеми, по които имал да получава субсидии.

Част от парите служителят от ДФЗ прибрал още на първите срещи с бизнесмена, твърди прокуратурата. След като платил, той получил почти 600 000 лв. по няколко схеми и мерки от програмата.

През лятото обаче експертът поискал още 5000 лева, за да не се извършват по-нататъшни проверки на субсидии на бизнесмена или проекти за кандидатстване, а ако бъдат извършени, да завършат положително за него. Тогава земеделският производител подал сигнал срещу служителя и в началото на септември миналата година той беше задържан с белязаните 5000 лева.

Докато течеше делото срещу Делиагов беше образувано и дисциплинарно производство и беше отстранен от работа. Той обжалва отстраняването си и съдът го обяви за незаконно. На същия ден обаче, 20 май м.г. Делиагов е пуснал до Държавен фонд „Земеделие“ молба за прекратяване на служебното правоотношение по взаимно съгласие. Това е станало, считано от 26 май същата година, гласят отговори на ДФЗ до „Сега“.

Макар и Делиагов да е първият предаден на съд от евпрокуратурата в България, първата присъда по дело на Кьовеши тук е от миналия юли. Тя беше постигната след споразумение и затова веднага влезе в сила.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.