Ексдепутатът Христо Марков: Безкръвната ни революция изяде децата си

 

Христо Марков е депутат от Седмото Велико Народно събрание и от 36-ото НС, където е секретар на парламентарната група на СДС. Бил е член на Демократическата партия. Един от 39-мата депутати, които не подписват конституцията. Участник в гладната стачка срещу приемането на конституцията.

Преходът ни е сбъркан, но все пак днес България е различна. Всички други страни от нашата черга обаче отидоха далеч напред. А у нас – вечно нестаналата България.

Защо? Първо, не се потърси никаква отговорност поне на основните фигури, които управляваха държавата при комунизма. У нас нямаше дори елементарна лустрация. Докато във всички бивши източноевропейски страни бившите компартии преживяха катарзис, имаше форма на възмездие.
Не и у нас – и последиците са налице.

Проблем в България е и твърде закъснялото отваряне на архивите на бившата Държавна сигурност. Проучвам материали в Комисията по досиетата и съм наясно, че историята на България, поне на последните 70 години, е съвсем различна е от това, което познаваме.

Ето пример. След 9 септември дядо ми, даскал, полиглот със седем езика, изкарал 4 години и половина в лагерите от Ножарево до Белене. Отиде си с терзанието, че не знае защо. След смъртта му му изисках досието. Оказа се, че е бил пратен в лагер, защото като запасен офицер в окупационния ни корпус в Гърция бил назначен за кмет на Годеч. Дядо ми не е стъпвал там, но формалната заповед на хартия му разсипа живота.

Истината е смисълът на разкриване на досиетата. Това, че нямахме сила да се изправим срещу истината, прояжда българите, дълбае по-гадно в душата на хората. Оттам дойдоха всички изкривявания – приватизация, далавери, мутренски истории.

Ето друг симптоматичен пример – идеята ми да се направи в килиите в подземието на Община Пловдив, където е било седалището на ДС, музей на злото, подобен на Музея на терора в Унгария. В Румъния, в най-големия затвор на Секуритате, има модерен музей на миналото. В Германия има 48 музея на бившите им тайни служби ЩАЗИ.

А пловдивски музей не стана, при това не бяха нужни никакви пари от Общината. Спечелихме проект на влиятелната Европейската комисия за памет и съвест, откъдето обещаха финансиране.

Оказа се, че противник на идеята е сегашният депутат и бивш кмет Спас Гърневски. Известни са неговите стихове за възхвала на БКП, статията му за маковете на Благоев и възшествието на комунизма.

И този човек се писа антикомунист! Но е категорично против да има музей на ДС в Пловдив.

Това е следващият отвратителен феномен в България – че крайни комунисти изведнъж след промените се оказаха яростни антикомунисти. Това е масово развращаване на паметта в България. Това ни яде и няма вече начин да го променим. И това ще ни провали.

У нас ДС и БКП режисираха нещата и българинът клекна. Изиграха си картите по брилянтен начин.

Песимист съм, че нещо може да се промени. Загубихме войната за голямата справедливост, това е горчивата истина.

Единственото положително, което се случва в България, са огромните усилия на ЕС да ни изведе на някакъв път. Ако не беше заплахата от Брюксел, че няма да ни приемат за член, още нямаше да сме приели закона за разкриване на документите на ДС.

Знам предварително какво ще се случи с готвеното премахване на давността за приватизационните сделки на прехода – Конституционният съд ще го отмени. Преди време беше направен такъв опит с давността за Възродителния процес и престъпленията на комунизма – тогава КС го отмени. Същото ще се случи и сега. А активите с променена собственост към 2001-2002 г. са за 36-37 млрд. лева според икономисти. Може и да са повече.
Ревизията на приватизационните сделки можеше да стане веднага след самата приватизация. Но вторият закон, който царското правителство внесе, а НС прие, беше да не се търси отговорност за вече осъществените приватизационни сделки. С това всичко приключи.

Българската революция най-жестоко изяде децата си – ние сме най-класическият случай за това.

Кога да чакаме промяна, е казано в Библията: трябва да минат поне толкова години, колкото сме живели в несвобода. Трябва да умре и последният, който помни онова време, за да се променят нещата.

Вашият коментар