Посланикът ни в Сърбия: Акцията в Босилеград най-вероятно е дело на местните власти

 

Страната ни реагира много точно. Трябва да се изясни цялата ситуация около случая. Това каза в сутрешния блок на БНТ бившият ни посланик в Македония Александър Йорданов, който коментира инцидента с българските лекари в Босилеград.

„Сърбия иска да бъде в Европейския съюз, но далеч не е готова и не всички участници в политическия живот в Сърбия искат страната да влезе в ЕС. Сърбия трябва много ясно да разбере, че не може да стане член на ЕС без да е член на НАТО. Това предизвиква много негативни реакции в Белград. Има среди в Сърбия, които десетилетия се хранят с темата за антибългаризма“, каза още Йорданов.

По телефона се включи и Радко Влайков, посланик на България в Сърбия. „Не бяхме информирани за визитата на българските лекари. В момента имам точно поставени задачи от министър Екатерина Захариева как да регламентираме тези посещения на медици със сръбските власти. Тази акция не е от страна на централната власт в Белград.

Най-вероятно е дело на местната власт в Босилеград. В момента ние имаме прекрасни отношения със Сърбия. Това е била една хуманитарна акция и подходът е трябвало да бъде съвсем различен. Ние няма да отстъпим от решаването на цялостните проблеми на българското малцинство и ще защитаваме неговите интереси“, категоричен беше посланик Влайков.

Вашият коментар