Лидерът на управляващите в Румъния е следствен за кражба на европари

 

Румънската прокуратура за борба с корупцията разследва лидера на управляващата Социалдемократическа партия по подозрение в създаване на организирана престъпна група, която действа и до днес, злоупотреба с власт и отклоняване на средства от еврофондове, съобщиха румънските медии. Престъпленията, за които е следствен Ливиу Драгня, са за времето от 2001 до 2012 г., когато той оглавява Окръжния съвет на Телеорман в Южна Румъния.

Това е трето разследване срещу Драгня, който има условна присъда за изборни измами при референдума през 2009 г. и е обвиняем за злоупотреба с власт и подправяне на документи, като скоро се очаква начало на съдебно дело.

Според прокурорите от агенцията за борба с корупцията, ръководена от Лаура Кьовеши, Драгня е създал през 2001 г. организирана престъпна група, която действа и досега и включва представители на публичната администрация и бизнесмени. Основна цел на групата била да получава договори, финансирани от държавния бюджет или с европейски средства. Членовете на групата се облагодетелствали чрез злоупотреба с еврофондове, укриване на данъци, пране на пари и използване на привилегирована информация или като са осигурявали достъп до информация на лица, които нямат право на достъп до такава, съобщават от прокуратурата.

Заедно с Драгня са разследвани още 8 души, като част от тях работят за Окръжния съвет на Телеорман или са свързани със строителната компания „Тел Друм“ – фирма, с която Драгня многократно е заявявал, че няма никакво отношение.

През януари неговата Социалдемократическа партия се опита да декриминализира някои случаи на злоупотреби със служебно положение, предизвиквайки най-големите протести в страната след падането на комунизма. След като определеният от Драгня премиер Сорин Гриндяну се отказа да прокара промените, депутатите на управляващата коалиция го свалиха от власт с вот на недоверие. През октомври партията внесе в парламента законопроект за съдебни реформи, без да изчака това да стори правителството.

В неделя няколко хиляди румънци отново протестираха срещу проект за реформа в правосъдната система, който според тях може да възпрепятства борбата срещу корупцията, предадоха агенциите. В Букурещ няколко хиляди души, повечето от които младежи, стигнаха до централата на Социалдемократическата партия (СДП), скандирайки „Крадци“ и „СДП, червената чума“.

Вашият коментар