Атанасова: Трябва да има яснота приватизационните сделки! Нинова да си каже за акциите

 

Даваме възможност на компетентните органи да продължат разследването, ако е изтекла давността. Това се предлага от ГЕРБ, които поискаха промени в Конституцията. Десислава Атанасова заяви в сутрешния блок на Нова, че над 5200 сделки има в приватизационния период, като проверките по някои от тях са спрели поради изтекла давност. Периодът, който се обхваща е от 1992 година до 2017 година. Ние искаме истината за този период. Както виждате той обхваща и периода на управление на ГЕРБ. Ние нямаме комплекс, заяви депутатът от ГЕРБ.

Целта на това предложение е истина и прозрачност, заяви Атанасова. Ако се докаже, че има извършено престъпление, се преминава към следваща фаза – отнемане на имущество,придобито по незаконен начин, посочи тя. Трябва да има яснота по тези приватизационни сделки, категорична бе тя. Очакваме всички парламентарни групи да се присъединят към подписката, заяви Десислава Атанасова.

Тя допълни, че от ГЕРБ нямат никакви притеснения и трябва да е ясно, че не разпъват чадър върху тези сделки. Водещият изброи едни от най-емблематичните сделки, като Кремиковци, Каолин, БМФ, Булгартабак, Плама и други, които с годините продължават да отекват в обществото.

Атанасова заяви, че всички те ще бъдат проверени. „Емблематично е едно предприятие, което е продадено за 1 долар. Това е елементарен пример“, заяви Атанасова за купуването на Кремиковци.

Дали тези промени няма да са саморазправа с определени хора, Атанасова бе категорична, че това може да е тезата на тези които са злоупотребили, но пък допълни, че по този начин се следва закона и може да се стигне дори до отнемане на имущество, ако има обвинение, което да издържи в съда и той се произнесе.

На въпрос как едновременно са от ДПС и от ГЕРБ са се сетили за събарине на подписи, Атанасова отново повтори, че това е стара тема за партията на Борисов и в началото на своя мандат премиерът е заявил, че ще изпраща сигнали за корупционни сделки.

„ДПС не разполагат с 60 подписа на народни представители и смятам, че е по-разумно да подкрепят тази на ГЕРБ. Днес очакваме да видим дали и останалите политически сили ще ни подкрепят“, допълни още депутатката.

Не твърдя че Нинова и извършила престъпление, а твърдя че е придобивала акции, след като няма нарушение и престъпление, то би трябвало тя да не е притеснена да подкрепи нашето предложение“, каза Атанасова, като заяви, че очаква златния пръст на Нинова да гласува „за“ промените в залата, дори и ДПС, Воля и Обединени патриоти да ни подкрепят ни трябва 1 глас, за да имаме 160 гласа за въвеждане на тези промени.

„От близо 15 хиляди акции, г-жа Нинова е притежавала 7 хиляди акции, през 2004 година купува още 5 хиляди акции. През май 2007 година, когато е освободена като зам.-министър на икономиката тя продава за 65 хиляди лева тези акции. Няма да бъде проблем, ако е купила тези акции на пазарната им цена“, каза още Атанасова, като по думите й проверките и по тази сделка и на другите няма да е трудна.

Вашият коментар