Home » Свят » Стратегическа победа! Украински бойци стъпиха на левия бряг на Днепър

Стратегическа победа! Украински бойци стъпиха на левия бряг на Днепър

Сподели новината

Украински десантчици заемат позиции на левия бряг на Днепър край Херсон. Това съобщават руски военни кореспонденти и блогъри, цитирани от руската редакция на BBC.

Руските телеграм канали твърдят, че украинските войски са се установили на левия бряг близо до взривения мост Антонов край Херсон. Там се води сражение.

Военните блогъри твърдят, че украинците все още не са успели да създадат сериозен плацдарм, за да развият настъпление. Но именно тези блогъри първи съобщиха за десанта на украинците на 24 юни, като тази новина остана почти незабелязана заради бунта на Пригожин.

Вече се разпространява видеозапис, на който се вижда как малка група украински войници се придвижва с лодка към левия бряг, под моста, и се сражава в малко селище, по-скоро вилна зона, близо до южния край на моста.

"Сраженията при Антоновския мост продължават цяла нощ и продължават: десантът изтласква нападателна група на ВСУ от нашия бряг. При Антоновския мост има 50-70 бойци, десантирани с лодки, но те са прикрити от значителни сили артилерия, минохвъргачки и бойци от другия бряг, изтеглени за огнева поддръжка", пише в телеграм канала Operation Z: Russian Spring Voencores.

Военните блогъри обясняват, че украинските войници се крият зад опорите на моста, които не могат да бъдат пробити дори от артилерията.

Някои украински телеграм канали (но не и официални военни източници) твърдят, че украинският десант е успял да напредне на юг от моста до северните покрайнини на Олешки, но няма визуално потвърждение за това.

Игор Гиркин-Стрелков (военен престъпник, осъден от холандски съд), позовавайки се на свои източници на място, пише, че украинският десант е само около 50 души.

"Положението на нашите войски се усложнява от това, че снабдяването и евакуацията се извършват по единствен път – моста през Конка, добре наблюдаван и пробит, включително от БТР-и от десния, висок бряг", посочва известният блогър Гиркин-Стрелков.

Освен това врагът постоянно минира този път от разстояние (има взривни устройства). Присъствието на противника в северната част на Альошек (руското име на град Олешки) не е потвърдено.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар