Харалан Александров: БСП сега откриват какъв кеф е, че са опозиция

 

БСП изпитва една несдържана радост от момента, в който тя намери мястото си в опозицията. Те сега откриват какъв кеф е това и се вижда колко са възбудени от факта, че са опозиция. Ще има и частушки, и казачоци. Това заяви пред БНТ социалният антрополог Харалан Александров.

„Българското председателство ще бъде белязано от нарастващата степен на тревожност и сигурност и скандалите ще ни изложат. Но може и да е за хубаво“, прогнозира той.

Според него БСП се учи в движение като опозиция – „има изстрели наслука, има и рикошети“. „Ако нищо обаче не правят, те ще бъдат маргинализирани и безсмислени“, заяви Александров.

Той отбеляза още, че несправедливото неравенство е голямото проклятие на прехода. „Това е масивна травма и опитът да бъде разбрана приватизацията има огромен риск да доведе до влошаване на „заболяването“.

„Когато и бъде обвинено управлението – с основание или без, нормално е да има ответна реакция. Когато се скарат две страни, или има двустранен диалог, или симетрична ескалация – единият ербап и другият ербап. И работата тръгва към селска кавга и нищо добро не вещае нашите европейски бъднини“, коментира анализаторът и допълни: „Въпросът е защо се разпределя вината и лошотията, а не намерим полезни теми, по които да се „скараме“.

„Битката за преразпределяне на вина и провал не вещае нищо добро. Крайно време е основните политически играчи – ГЕРБ и БСП да се ориентират малко повече към бъдещето и да се напънат да ни обяснят накъде вървим и какво правим. Разрушителните и реваншистки тенденции не са добър градивен материал за бъдещето“, отбеляза Харалан Александров.

Вашият коментар