Пет правила за живот, които ще запазят бъбреците ни здрави

 

Бъбреците са едни от най-важните органи в човешкото тяло. Ако наистина държим на своето здраве, трябва да се грижим за тях и да не позволяваме на нашите вредни навици да им причинят сериозни щети.

Предлагаме ви да прочетете тези пет съвета, с които ще добиете представа за истинското състояние на вашите бъбреци.

Лекарства

Някои болкоуспокояващи като аспирин и ибупрофен разрушават бъбреците. Затова е важно винаги да четете листовката на лекарствата, за да сте наясно какъв ефект имат те върху определени органи.

Храна

За здрави бъбреци лекарите препоръчват да ограничите месото в диетата си. Оказва се, че животинският протеин натоварва бъбреците. Също така докторите съветват и да не се храним с твърде много полуготови продукти.

Напитки

Газираните напитки не са добър избор за нашите бъбреци. Последните изследвания показват, че злоупотребата със сода може да причини сериозни увреждания на отделителната система. Затова най-добре е да пиете обикновена вода.

Алкохол и цигари

Токсините, които се излъчват от тези два изключително вредни навика, не се нуждаят от коментар. Ако сте загрижени за здравето на бъбреците си, ограничете пиенето и пушенето, а ако може – спрете го напълно.

Сън

Учените са доказали, че лошото качество и липсата на достатъчно сън влияят негативно на бъбреците. Тези от вас, които обичат да спят по 5-6 часа дневно, са изложени на висок риск от развитие на бъбречна недостатъчност.

Вашият коментар