Зимата идва! Студът отключва световъртеж и припадъци

 

Независимо от температурите на околната среда нашето тяло поддържа постоянни градуси. Процесите на терморегулация позволяват на човек да живее нормално не само при комфортните, но и при ниски температури. Здравият човек може и да не забележи промените, но възрастните хора и тези с хроничните болести реагират.

При ниски температури се нарушава периферното кръвоснабдяване и се повишава възбудимостта на нервната система. За да се сгрее, организмът рязко увеличава загряването си, в резултат на което нараства и бездруго значителният риск от преохлаждане. За да компенсира и отдели топлина, организмът се нуждае от повече кислород.

Признак, че и сърцето страда от студа, е болката, стягането или дори само дискомфортът и тежестта в гърдите. При хората със сърдечни проблеми студът може да предизвика дори инфаркт или инсулт. Температурните колебания през студените месеци влияят и на вестибуларния ни апарат. Най-честият симптом е световъртежът и прилошаването в транспортно средство.

Може да има потене, промяна на дишането и пулса, колебания в артериалното налягане, гадене, повръщане, пребледняване или зачервяване на лицето и шията. Често се стига дори до припадъци. За да се предпазим от замайване, е препоръчително като първа храна за деня да се приема лека закуска с повече въглехидрати, желязо, витамин А, фибри и фолиева киселина.

Джинджифилът също е превъзходен лек, тъй като стимулира притока на кръв към главата. За облекчаване на симптомите помага напитка от сок от 1/2 лимон и вода с 2 супени лъжици захар.

Вашият коментар