Проф. Кантарджиев: В болниците е страшно! Лекуват ни с евтини антибиотици

 

В момента лекарите се въздържат от предписването на антибиотици, защото е доказано, че той не действа на сезонните вирусни инфекции. Но няма по-добро лекарство от него срещу бактерии. Антибиотиците са спасили най-много хора. Ако спрем да лекуваме с антибиотици, средната продължителност на живота ще намалее с 10-15 години. Това заяви пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Опасността от употребата на антбиотици в селското стопанство е, че животните селектират резистентни микроби“, коментира той.

„Има изчисления на британски учени, че ако не се измислят нови антибиотици, през 2050 година ще умират по 50 млн. души годишно от недобро лечение. Британският премиер първи алармира от опасността да станем резистентни към сегашните антибиотици и липсата на нови антибиотици“, обясни проф. Кантарджиев.

„Без антибиотик не може, тогава ще се върнем към 40-те години, когато всеки трети човек, болен от пневмония, е умирал“, каза още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

„В болниците имаме проблеми. Заради лошото финансово състояние болницата спестява от ръкавици, от дезинфектанти и се дават етвини антибиотици. Тези опити за спестяване на пари водят до катастрофа и след това се оказват много по-скъпи“, увери професорът.

„Пневмонията, хваната в болница, е много по-устойчива и по-трудно се лекува. Не познавам по-възрастен мъж, излязъл от урологично отделение, да няма урологична инфекция. Основният проблем е в болниците“, алармира докторът и заключи: „Това, което се пише в нашите болници: „Изписан с подобрение“ не винаги е така.“

Вашият коментар