Home » Свят » От Германия, през България до Турция: стотици хиляди на път

От Германия, през България до Турция: стотици хиляди на път

Сподели новината

Лятната ваканция в някои части на Германия започна. А с това и голямото "лятно преселение на германските турци": отново стотици хиляди се качват на колите си и пътуват по 3000 км, за да посетят роднините си в Турция.

В някои части на Германия лятната ваканция вече започна. Например в провинция Северен Рейн-Вестфалия. През следващите седмици и останалите германски провинции ще излязат във ваканция. Това е периодът, в който стотици хиляди германци от турски произход и турски гастарбайтери тръгват от Германия през Балканите към родината на своите родители, пише в обширен репортаж на сайта на вестник "Щутгартер нахрихтен". В него се разказва за пътуването на три турски семейства с автомобил от Германия, през Балканите и България към Турция.

Това лято властите в Турция очакват около 1 милион души да пристигнат по подобен начин в страната. Според данни на Федералното министерство за миграция и бежанци, в Германия живеят около 3 милиона души с турски корени. Близо 1,5 милиона от тях са с турско гражданство.

Четиричленното семейство Ердем е едното от представените в репортажа. Те са тръгнали със своя Мерцедес от Вупертал и правят кратка почивка в България, разказва "Щутгартер нахрихтен". Изданието описва импровизираната им трапеза, състояща се от сандвичи, кока-кола и праскови.

Бащата Йозгюр Ердем споделя пред журналистите, че са потеглили предишния ден в 8 часа сутринта. Казва, че той и съпругата му се сменят на волана. Общата дължина на отсечката Вупертал – Малатия е 3600 км.

Дори и българските митничари са мили

"Паркингът е пълен с автомобили с багажници на покрива и с германски регистрационни номера. Тревните площи са пълни с разпънати одеала, а децата играят на въздух" – така вестникът описва паузата по пътя. "Много приятно е навсякъде, където бяхме", описва синът Куан пътуването дотук. "Бяхме в Сърбия, пред това минахме през Словения, Австрия, беше страшно красиво", спомня си той. Дори и българските митничари, които имат лоша репутация сред шофьорите от турски произход, са били мили, казва Йозгюр Ердем, цитиран от "Щутгартер нахтрихтен".

Йозгюр носи шоколад и уиски за роднините, а на връщане иска да запълни празното място в багажника с дрехи, които в Турция са много по-евтини, отколкото в Германия. Иска да си вземе и кайсии от Малатия. Навремето родителите на Йозгюр също са пътували така през лятото.

Второ поколение, същият маршрут

"Щутгартер нахрихтен" описва и пътуването на Арафат Четинкая от Дуисбург. Той кара петте си деца и жена си за Кайсери в Централен Анадол. Вече е придлужил майка си със самолет до Турция, тъй като пътуването с автомобил би било твърде изтощително за нея. След това летял обратно до Германия, за да откара с колата семейството. Мъжът признава, че би излязло твърде скъпо всички да се возят на самолет: "Ако трябваше да закарам цялото си семейство със самолет, това щеше да ми струва от 4000 до 5000 евро. С кола дотам и обратно ще е 1500 евро или най-много 2000 евро."

В Кайсери, където семейството има къща, Арафат Четинкая иска да посети гроба на своя баща. Той споделя, че иска и "да си почине, да хапне, да пийне, да походи".

По-комфортни пътища и условия

Фунда Сюнер от Гладбек навива килимите и одеялата, които е послала за пикника на своето семейство. Подобно на много други пътници и семейство Сюнер също са второ поколение, което пътува по същия маршрут. Но за разлика от спомените от детството на Фунда, когато тя е преминавала границата с деветимата си братя и сестри, днес на нейните децата им е доста по-комфортно. "Тогава пътувахме през Югославия с дванадесет души и без климатик", споделя Фунда пред репортера на "Щутгартер нахрихтен". "Беше страшно опасно", казва още жената. Пътищата в Гърция също са били лоши, а маршрутът там е минавал през планините.

Днес най-големите изпитания са задръстванията по границите. Миналата година семейство Сюнер е чакало 7 часа, за да премине от Сърбия в България. Този път обаче за нейна изненада всичко е преминало гладко. "Съпругът ми каза: "Ето я границата", а аз му отвърнах: "Не може да бъде. Къде е задръстването?".

Тази година семейство Сюнер няма да посетят родния си Хатай в Южен Анадол. Той бе опостушен от ужасното земетресение. Не са предвидени и срещи с роднини. Този път Сюнер иска просто да си отдъхне – някъде на морето, споделя той през "Щутгартер нахрихтен".

И други германски издания се спират на голямото лятно "преселение" на германските турци. "Райнише пост" посочва, че много от пътуващите от Гермъния към Турция прекарват по два дни и половина само на магистралата. А порталът renk-magazin.de се спира на една стара турска традиция, която практикуват все още много турци – в родината и в чужбина. Потегляйки на дълъг път, те изливат по една кофа вода зад тръгващия автомобил. Това носи късвет. Колата трябва да се движи по пътя леко като водата, се обяснява в публикацията на remk-magazin.de.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.