Home » Свят » Албин Курти: Укрепваме армията си

Албин Курти: Укрепваме армията си

Сподели новината

Косово не укрепва армията, за да атакува другите, а за да бъде достатъчно силно, за да се защити. Това заяви премиерът Албин Курти на церемонията по дипломирането на кадети на Центъра за университетски изследвания, съобщава Косова прес.

Курти каза на офицерите, че силите са изградени върху основите на Армията за освобождение на Косово и че същата ще бъде част от НАТО в близко бъдеще.

"За две години са набрани 1240 нови войници, 612 нови войници и 388 резервни са в процес на набиране. С 2240 войници повече в рамките на две години, редиците на нашите сили се увеличиха с 83%. Ние не укрепваме армията, за да атакуваме други, а за да бъдем достатъчно силни, за да защитим себе си, за по-безопасно, по-справедливо и по-равностойно Косово за всички", каза той.

Припомняме, че в петък правителството на Косово определи две сръбски групи за терористични организации в опит да се справи с напрежението в нестабилния север на страната.

Курти заяви, че "Гражданска защита" и "Северна бригада" представляват сериозна заплаха и опасност. Предполага се, че тези групи са обучавали свои членове да използват оръжия и да извършват атаки срещу местни и международни институции в Косово, като се базират във военни обекти в Сърбия.

Сърбите в Северно Косово, които са мнозинство, твърдят, че "Гражданската защита" беше разпусната през 2015 г., след като се съгласиха да се включат в косовските институции. Те участваха в местните избори за първи път и се присъединиха към полицията и съдебната система.

Не е ясно кого представлява "Северна бригада", кога е създадена и как работи. Миналата година графити, подписани от групата, се появиха по улиците на север.

Възможните последици от обявяването на групите за терористични организации все още не са ясни, но може да се очаква повече арести от косовската полиция, което може да допълнително повиши напрежението в региона. До момента няма незабавна реакция от Белград.

През последните седмици Косово е изправено пред най-силното етническо напрежение от обявяването на независимостта му от Сърбия през 2008 г. Конфликтът ескалира в края на май, след като етническите албански кметове поеха длъжността след местни избори, на които избирателната активност беше само 3,5%, след като сърбите бойкотираха вота.

Миналата година косовските сърби напуснаха всички държавни длъжности в Северно Косово, включително правителството, полицията и съдебната система. НАТО войници, защитаващи три кметства в региона, са били ранени при сблъсъци със сръбски протестиращи.

САЩ и Европейският съюз призовават премиера Албин Курти да оттегли кметовете и да премахне специалната полиция, използвана за тяхното инсталиране.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар