7 неподозирани ползи от подправката, която всички пренебрегваме

 

Канела – подправката, която има лечебни свойства, отдавна се радва на заслужена популярност. Тя се получава от кората на дървото Cinnamomum verum. Този подправки е бил много ценен в древния Египет, където се считал за подарък, достоен за фараоните.

В наши дни канелата се използва, за да придаде приятен вкус и аромат на различни десерти и напитки. Благодарение на високото съдържание на полезни хранителни вещества за организма, тя помага при различни здравословни проблеми.

1. Канелата подобрява храносмилането

Канелата съдържа активното вещество канамалдехид, което поради своето противовъзпалително действие подобрява храносмилането. То също така има антиспазматично и карминаливо действие и намалява симптомите на лошо храносмилане като болка, възпаление и прекомерно образуване на газове. Канелата също има фибри и калций, така че помага за нормалната работа на ректума и улеснява отстраняването на жлъчните соли и другите отпадъци от тялото.

2. Защитава сърцето и кръвоносните съдове

Редовният и умерен прием на канела има благоприятен ефект върху състоянието на сърцето и кръвоносните съдове. Тази подправка, богата на есенциални мастни киселини и антиоксиданти, помага за понижаване на холестерола и предпазва от високо кръвно налягане. Противовъзпалителните вещества, съдържащи се в канелата, участват в процесите на възстановяване на тъканите в съдовете и по този начин спомагат за намаляване на риска от инфаркт.

3. Помага да се отървете от наднорменото тегло

Канеленият алдехид, съдържащ се в канелата, стимулира метаболизма и активира изгарянето на мазнините. Канелената инфузия допринася за детоксикацията на кръвта и подобрява способността на организма да използва въглехидратите и захарите като източник на енергия.

4. Подобрява състоянието на дихателната система

Антибактериалните и противовъзпалителните вещества, съдържащи се в канелата, предпазват дихателната система от антигени, които причиняват заболявания. Горещият чай с канела помага при студ и кашлица. Мукозата става по-малка и възпалението на тъканите намалява. Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти в нея, канелата помага за очистването на дихателните пътища и неутрализира вредните ефекти на свободните радикали.

5. Стимулира работата на мозъка

Резултатите от проучванията показват, че умерената консумация на канела стимулира мозъчната функция и предотвратява преждевременното стареене. Паметта и концентрацията се подобряват, скоростта на възприемане на информацията се увеличава.

6. Облекчава менструалната болка

Жените, които имат тежка менструация, могат да се възползват от канелата. Тя има антиспазматичен и аналгетичен ефект и по този начин спомага за отпускането на прекалено напрегнатите мускули и облекчава болката. Нейните диуретични свойства спомагат за борбата с задържането на течности и намаляват възпалението, което често се случва през този период.

7. Премахва неприятната миризма от устата

Ароматът на канелата помага да се преборите с лошия дъх. Това прави не само аромата на подправката. Благодарение на антибактериалните свойства канелата помага за почистването на устната кухина и това помага да се предотвратят бактериални и гъбични инфекции. В допълнение, канелата помага за пречистване на черния дроб, така че тялото е по-добре освободено от токсините. Това също помага да се отървете от лошия дъх, пише Здравето.бг.

Вашият коментар