На 21 ноември 1999-а Клинтън благодари лично, че заобичахме Америка

 

На 21 ноември 1999 г. президентът на САЩ Бил Клинтън посещава София по покана на българския си колега Петър Стоянов. Това е първата визита у нас на действащ американски президент. По време на престоя му е подписана декларация, с която се поставя началото на двустранни отношения, включващи стратегическо партньорство и сътрудничество.

Клинтън благодари няколко пъти на България за нейната последователна и твърда проамериканска позиция по време на войната срещу Югославия. На 22 ноември на митинг пред Храм-паметник „Св. Александър Невски“ двамата държавни глави отправят послания към нашия народ.

Според политолога Огнян Минчев посещението на Клинтън у нас преди 18 години е връхната точка в развитието на отношенията между България и САЩ. Последователната политика на българските институции след 1996 г. за развитие на добри партньорски отношения между двете държави, особено в областта на сигурността и кандидатурата ни за членство в НАТО, е създало взаимно доверие и ясно формулирани точки на българските национални интереси с единствената международна свръхсила.

Една година преди да дойде у нас, Бил Клинтън е обявен за невинен по две обвинения, водещи до импийчмънт, които са повдигнати от Камарата на представителите – лъжесвидетелстване и възпрепятстване на правосъдието. Първите са във връзка с показанията на Клинтън за връзката му с Моника Люински, дадени по време на съдебния процес за сексуален тормоз, започнат от бившия щатски служител от Арканзас – Пола Джоунс.

Клинтън е първият президент, след Андрю Джонсън, който е подложен на импийчмънт. Един ден преди да напусне длъжността си, Клинтън се съгласява да му бъде отнет адвокатският лиценз в Арканзас за срок от 5 години, като част от споразумението с независимия прокурор за прекратяване на разследването. Във връзка с това автоматично му е взето и правото да се явява пред Върховния съд на САЩ.

Вашият коментар