Home » Свят » Касетъчни боеприпаси за Киев? Решението чака подписа на Джо Байдън

Касетъчни боеприпаси за Киев? Решението чака подписа на Джо Байдън

Сподели новината

Решението дали да бъдат изпратени касетъчни боеприпаси в Украйна е на бюрото на президента Джо Байдън и може да бъде финализирано тази седмица, според двама американски служители, пише "Политико".

Очаква се Байдън да одобри изпращането на оръжията, каза един от служителите. Украинските сили се борят да пробият предните линии на Русия по време на контранастъплението си и официални лица смятат, че предоставянето на боеприпаси ще даде предимство на Киев, тъй като доставките на конвенционални оръжия намаляват. Длъжностните лица, както и сътрудник на Конгреса, запознат с дискусиите, говориха при условие за анонимност, за да обсъдят решение, което все още не е окончателно.

Възгледите на администрацията на Байдън относно предоставянето на касетъчни боеприпаси на Украйна се промениха през последната година. През декември говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза, че САЩ имат "загриженост" относно изпращането на спорните оръжия, които са забранени от повече от 100 държави, тъй като неексплодиралите боеприпаси могат да убият цивилни.

Но напоследък администрацията клони към изпращането на касетъчни боеприпаси, тъй като Киев изразходва голям брой от своите запаси от конвенционални оръжия. Висш служител на Пентагона наскоро каза на законодателите, че военните анализатори са стигнали до заключението, че касетъчните боеприпаси биха били полезни на бойното поле, особено срещу вкопани руски позиции, но те все още не са били предоставени поради ограниченията на Конгреса и "загрижеността относно съюзническото единство".

В края на миналата седмица множество служители казаха на POLITICO, че администрацията сега активно "обмисля" трансфера на оръжията – подготвяйки сцената за очакваното одобрение от Байдън. Репортер на Националното обществено радио каза в туит в сряда, че одобрението за оръжията се очаква в четвъртък.

И двете страни вече използват касетъчни боеприпаси, официално наречени подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение, за смъртоносен ефект в Украйна. Те са предназначени да унищожат множество военни цели чрез разпръскване на голям брой експлозивни "бомби" в широка област, но оставените неексплодирали боеприпаси могат да представляват опасност за цивилните както по време на конфликта, така и години след това.

В доклад, публикуван в четвъртък, Human Rights Watch цитира доказателства от интервюта и снимки, показващи, че Украйна вече е използвала касетъчни боеприпаси, "които са причинили многобройни смъртни случаи и сериозни наранявания на цивилни". В един пример от 2022 г. украинските ракетни атаки с касетъчни боеприпаси убиха най-малко осем цивилни в град Изиум, каза групата. Това е в съответствие с констатациите от разследване на ООН по-рано тази година.

Украйна продължава да отрича, че използва касетъчни боеприпаси, включително в изявление до групата: "Касетъчните боеприпаси не са използвани в или около град Изюм през 2022 г., когато той беше под руска окупация", каза украинското министерство на отбраната.

Байдън ще трябва да се ориентира в политическите противоречия по въпроса, тъй като няколко ключови републиканци настояват Байдън от месеци да предостави противоречивите оръжия, а други в собствената партия на Байдън са по-скептични. В скорошно интервю конгресменът Майк Куигли (D-Ill.), съпредседател на фракцията на Украйна, каза, че някои законодатели се притесняват, че предоставянето на забранените оръжия може да разцепи подкрепата на съюзниците и да размие моралните граници на Украйна.

"Има такива, които са 100 процента за и такива, които са 100 процента против и има хора, които го оценяват заради това какво означава и опасността, която представляват – и те са еднакво загрижени за това как нашите НАТО съюзниците ще реагират", каза Куигли пред POLITICO.

Представителят Джейсън Кроу (D-Colo), бивш армейски рейнджър и ветеран от Афганистан, също се противопоставя на изпращането на касетъчни боеприпаси, като казва, че дългосрочните рискове за цивилните надвишават непосредствените ползи на бойното поле.

"Прекарах формиращи години от живота си в Афганистан, гледайки как деца виждат малки афганистански деца да се разхождат без ръце и крака десетилетия след като касетъчните боеприпаси бяха използвани от руснаците през 80-те години и не искам да виждам това с украинските деца", каза Кроу в интервю.

Председателят на Камарата на външните работи Майк Маккол (R-Тексас), председателят на Камарата на представителите на въоръжените сили Майк Роджърс (R-Ala.) и техните републикански колеги в Сената твърдят, че касетъчните боеприпаси ще позволят на силите на Украйна да запазят своите ракети за "по-ценни руски цели".

Решението за изпращане на касетъчни боеприпаси, често наричани с акронима им DPICMS, ще отвори вратата за "нови системи, които имат вариант на DPICM", включително 155-милиметрови артилерийски снаряди и ракети с по-голям обсег, казаха те в писмо от март до Байдън.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар