Home » България » ВАС взе важно решение за електронните свидетелства за съдимост

ВАС взе важно решение за електронните свидетелства за съдимост

Сподели новината

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени „Условията за ползване“ на системата за издаване на електронно свидетелство за съдимост, утвърдени със Заповед № ЛС-04-227 от 14.02.2013 г. на министъра на правосъдието като незаконосъобразен. Причината са нарушения на административноопроизводствените правила.

Административно дело № 3134 от 2022 г. е образувано пред ВАС по жалба на физическо лице. Решението подлежи на обжалване в 14-двевен срок пред петчленен състав на съда.

По делото не са представени доказателства които да установяват, че при издаване на атакуваната Заповед № ЛС-04-227 от 14.02.2013 г. от министъра на правосъдието, с която са утвърдени Условия за ползване на информационната система за издаване на електронно свидетелство за съдимост, е била спазена процедурата по издаването на нормативния акт.

Не са представени доказателства проектът на заповедта да е бил обявен на интернет страницата на ведомството, не са представени мотиви и доклад към него, не е предоставен и срок за становище на заинтересовани лица, поради което актът е приет без да са обсъдени мнения, предложения и възражения.

Допуснатите нарушения на административнопроизводствените правила са съществени, тъй като рефлектират пряко върху основните принципи и начала на административното производство, регламентирани с нормите на чл. 4 до чл. 13 от Административнопроцесуалния кодекс. По делото няма данни за извършено обнародване на атакувания подзаконов нормативен акт, което е в противоречие с разпоредбите на чл. 78, ал. 2 от АПК и чл. 37, ал. 1 от Закона з анормативните актове. Неизпълнението на чл. 5, ал. 5 от Конституцията на Република България, на чл. 78, ал. 2 от АПК и на чл. 37, ал. 1 от ЗНА, относно процедурата по обнародването на нормативния акт в Държавен вестник препятства влизането му в сила и произвеждане на валидно правно действие, следователно, оспорения подзаконов нормативен акт не е породил валидно правно действие и е незаконосъобразен, съобщиха от пресцентъра на ВАС.

Поставете оценка:




Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар