Алексиев: Ердоган използва Гюлен, за да унищожи това, което е останало от демокрацията

 

Тримата българи, арестувани в Турция, са идентифицирани, властите знаят кои са те, но имената им се пазят в тайна от съображение за сигурност. Арестуваните са в затвор, в който присъдите си изтърпяват най-сериозните престъпници. А достъпът до мястото е изключително сериозен. Българите са в добро здравословно състояние.

Назначени са им защитници. Версиите им обаче се разминават. Двама признават, че се познават помежду си. Третият обаче отрича. Тримата български граждани бяха арестувани в Одрин заради връзки със смятания от Турция вдъхновител на пуча от лятото на 2016 г. Фетуллах Гюлен. Има два елемента на обвинението – нелегален трафик на хора и връзки с Гюлен.

Трафикът на мигранти при такива ситуации се свързва с много сериозни суми – 10 000 евро на човек за преминаване на българо-турската граница. Докато не се произнесе съдът, българите ще останат в затвора. Не е ясно обаче кога ще се насрочи делото.

Според Алекс Алексиев от Центъра за балкански и черноморски изследвания е факт, че Ердоган използва Гюлен, за да унищожи това, което е останало от демокрацията. „Трудно е човек да се ориентира в тази ситуация. Трудно е да се разбере какво точно става там“, заяви експертът в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Вашият коментар