Home » Свят » Проучване: „Алтернатива за Германия“ е втора по одобрение

Проучване: „Алтернатива за Германия“ е втора по одобрение

Сподели новината

"Алтернатива за Германия" (АзГ) за първи път успя да се наложи на местни избори и да излъчи свои кметове. И двете населени места са в Източна Германия, където партията е изключително популярна. Според последните проучвания в провинция Тюрингия например тя се радва на 34 процента подкрепа. АзГ бележи ръст и на национално ниво – според последното изследване на infratest dimap тя вече е втора политическа сила в Германия с 20 на сто подкрепа.

ХСС/ХДС продължават да са първа политическа сила

В изследването са участвали 1305 граждани на Германия, които имат право на глас. На първо място те подреждат християндемократите от ХДС/ХСС с 28 на сто, а най-големият участник в управлението – Германска социалдемократическа партия (ГСДП), отстъпва с два процента пред АзГ – 18 срещу 20 процента. Зелените регистрират най-лошия си резултат от 2018 година насам – 14 на сто. За Свободната демократическа партия, третия партньор в управлението, биха гласували 7% от имащите право на глас. Левицата получава 4% подкрепа и според проучването не би била представена в следващия Бундестаг (избирателната бариера е 5%).

Мнозинството от германците все още мислят, че в АзГ членуват твърде много десни екстремисти. 69% от участниците в проучването споделят това мнение. Преди шест години обаче така са смятали цели 85 на сто.

Ниска подкрепа за правителството и несигурност

До момента всички останали политически партии категорично отхвърлят всякакво партньорство с АзГ. 43% от гражданите на Германия също споделят това мнение, 33% смятат, че са възможни отделни общи решение, а 17% искат АзГ да е част от общо управление. Само 60% от собствените им привърженици например споделят това мнение.

Високият резултат на АзГ се дължи и на ниското доверие във федералното правителството – само 23% от германците са доволни от управлението на страната. Голяма част от населението на Федералната република чувства несигурност, като сред основните причини за нея са покачването на цените, климатичните промени, войната в Украйна, както и ръста на подкрепата за "Алтернатива за Германия" и потенциален завой на обществото надясно.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.