Между траш метъла и Третия Райх: „Вермахт“ скандал във властта

 

Нов „нацистки“ скандал избухна във властта, главен герой в него отново е кадър на „Обединените патриоти“. Този път той е председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев. Негова снимка, на която той е с тениска с надпис „Вермахт“, обиколи медиите.

„Вермахт“ е името на въоръжените сили на Третия Райх, но и на американска транш метъл група. След избухването на скандала Харалампиев обясни пред bTV, че той е фен на групата и това е единствената причина да носи тениска с такъв надпис.

Във Facebook председателят на агенцията за българите в чужбина коментира скандала с музикален поздрав (песен на група „Вермахт“).

„Аман от неразбиране, глупости и небивалици!?!“, пише в профила си Харамампиев и допълва, че по този повод поздравява всички ценители на тежката музика с „това яко, здраво рок парче“. Той уточнява, че то е на североамериканската култова, ъндурграунд, тежка рок банда от Орегон – „правеща готина кросоувър музика още от средата на 80-те години на миналия век!“. „Да живее готината музика и свободата – правете любов, не война!”, завършва поста си председателят на Агенцията за българите в чужбина.

Наблюдатели обаче припомнят, че логото на американската траш банда е доста по-различно от изписаното на тениската на Харалампиев.

Харалампиев получи подкрепа от своите. Зам.-шефът на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки обясни, че вече стигаме твърде далеч с коментарите кой каква музика слуша и кой какви фланелки носи.

Харалампиев е от ВМРО, а Агенцията за българите в чужбина е на подчинение на вицепремиера Валери Симеонов, който е лидер на друга част от „Обединени патриоти“ – НФСБ.

Това не е първият „нацистки“ скандал във властта, все предизвикан от представители на ВМРО. Преди няколко месеца шефът на дирекция „Социална политика“ в оглавяваното от председателя на ВМРО Красимир Каракачанов ВМРО Министерство на отбраната беше призован да напусне поста си заради снимка пред нацистки танк с протегната за поздрав дясна ръка. В крайна сметка обаче той не се оттегли.

Вашият коментар