Home » България » Валентин Танев: Президентът поддържа директора на Народния театър

Валентин Танев: Президентът поддържа директора на Народния театър

Сподели новината

Отново напрежение в Народния театър „Иван Вазов“. Камен Донев напуска заради „крайна нетърпимост към ситуацията“ в театъра.

„Аз мога да опиша какво всъщност провокира действията на Камен. Той има няколко последователни случки. Имаше инцидент по време на спектакъл и една от пералните се запали. Оказа се обаче, че пожарникарят си е тръгнал в 17 часа следобед. Аз за 40 години не съм виждал нещо такова. Поради спецификата на сцената, тя може да се превърне в комин по време на пожар. Снощи имахме опасност да се случи най-страшното при 780 човека публика. Въпреки дима, противопожарната система не се включи, не знам защо“, разказа актьорът Валентин Танев в студиото на „Денят ON AIR“.

„За мен е изключително ненормално да отстраниш човек и да продължиш нататък с бодри крачки. Камен е много талантлив, почти гениален човек“, допълни той.

От изявление на Народния театър стана ясно, че Камен Донев трябва да изпълни още един спектакъл като част от договора си.

„Камен е човек, който държи на думата си. Така ще е, докато не останат най-верните поданици, но така не се прави изкуство, нито се гради театър. Очакванията ми от новия министър са никакви. Казусът трябва да се разреши със съдействието му, но аз мисля, че той няма да съдейства“, допълни актьорът пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос дали има политика в изкуството, Валентин Танев каза:

„Президентът поддържа директора. Крайно откровен съм и ще си пострадам много от това интервю, но има неща, които не трябва да се прескачат в живота на човек. След като го казах това, очаквам да ме изхвърлят, и то със страшна сила. Не знам дали ще дочакам отпуската си. Ние живеем в едно общество, където хората трябва свободно да си изразяват мнението. Защо трябва непрекъснато да ходим наведени? Не можем да бъдем единни, защото нямаме една и съща гледна точка относно морала, който трябва да владее културната институция и дали политиката има място в театъра. Това цялото е провеждане на политика. Важен е този пост на директор на Народния театър, защото определя културната политика на държавата“.

Танев изрази мнение, че парите не са най-важни за него, но някои от колегите му мислят по друг начин.

„Има колеги, които го подкрепят заради парите, други заради реализацията. Всеки сам решава дали успехът му е по-важен от морала. Всичко това е ехо, което заглъхва в Народния театър. Отношението на културата от политиците е като един придатък, който те ползват за известно време, след това захвърлят. „Давам ви 10 млн. и не искам да се занимавам с вас“, този израз съм го чувал от устата на премиер“, каза Танев.

Поставете оценка:




3.9

Оценка 3.9 от 26 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.