Българският президент пилотира изтребител във Франция

 

Българският президент Румен Радев пилотира изтребител „Рафал“ във Франция. Това се случва в рамките на 3-дневната му официална визита в страната. Държавният глава посети базата на френските военновъздушни сили в Сен-Дизие.

Самолетът е учебен и има две места, а пилотирането му е предложение лично от френския президент Еманюел Макрон.

През първите дни от посещението си в Париж, Румен Радев се срещна с френския си колега. Разговаря с представители на местния бизнес, с новия генерален директор на ЮНЕСКО и с българската общност в Париж.

„Невероятен самолет, който може да изпълни в един полет широк спектър от мисии. Самолет, който се отличава с много мощ, невероятна маневреност, добро оборудване“, оцени президентът ни, който бе шеф на ВВС преди да стане държавен глава.

„Летците се разбираме много лесно, с кратки фрази, няма време за повече“, обясни още Румен Радев. По думите му не самото пилотиране на „Рафал“-а е било предизвикателство, а многото техническа информация на борда на самолета.

Франция разполага с невероятни летци, похвали ги Радев. На въпрос дали този самолет може да бъде включен в избора за нов за родните ВВС, президентът каза, че е много важно каква би била цената на придобиване и на поддръжката. Според него е нормално „Рафал“ също да участва в процедурата, за да имаме по-голям избор.

Радев обаче уточни, че не е разговарял с френския президент Еманюел Макрон по темата. Президентът призна, че се е чувствал носталгично по време на полета. „Това е една невероятна професия“, каза той и добави, че като летец работиш на ръба на възможностите си – и физически, и психически. За мен това беше прекрасен подарък, обобщи държавният глава, който е на тридневно посещение във Франция.

Вашият коментар