Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

 

Извънредна новина от последните минути. Американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, по време на свое обръщение, предават световните осведомителни агенции. „Реших, че е време най-после да призная официално Йерусалим като столица на Израел“, се казва в съобщението на американския държавен глава.

Неговото изявление е направено след като международната общност предупреди Белия дом, че такава стъпка би разрушила основните на мирните процес за решаване на израело-палестинския конфликт. Голяма част от световните лидери и водещи дипломати по-рано в сряда и вторник изразиха несъгласието си с подобно действие, след като стана ясно, че Тръмп най-вероятно ще премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим.

Френският президент Еманюел Макрон изрази съжалението си относно признаването на Йерусалим за столица на Израел от страна на САЩ, предава CNN, цитиран от „Фокус“. Френският държавен глава е на посещение в Алжир, като малко след като в сряда американският президент Доналд Тръмп обяви решението си, Макрон подчерта, че действията на Белия дом „противоречат на международното право“.

Скоро след края на изявлението на американския президент, предприетата от него стъпка бе осъдена от 14 държави, сред които Русия, Саудитска Арабия, Иран, Турция, Франция, Германия, Великобритания. Очаква се още страни да осъдят действията на Белия дом. От своя страна израелският премиер Бенямим Нетаняху приветства решението.

Вашият коментар