Бум в търсенето на пелети на прага на зимата

 

Двойно повишение на потреблението на пелети у нас отчитат в Асоциацията на производителите им. Процесът е логичен – обясни за „Марица” председателят Боян Леков – горивата поскъпват, а пелетите са сравнително евтина алтернатива за отопление. Другият мотив за растящата им популярност е, че не оставят след себе си отпадъци. Екологичният ефект не е за подценяване, допълва Леков, те отделят минимално количество въглероден диоксид и почти никакъв дим. Затова българинът вече ги предпочита вместо традиционните дърва за огрев.

Преди петнайсетина години никой не беше чувал за отопление чрез пелети. Днес в страната има около 40 производители, а големите фабрики са около 15. Именно те, през 2016 г., се обединиха в Асоциация на производителите на пелети.

Нашенецът бързо се убеди, че вместо да внася пелети, може сам да си набавя необходимите пресовани отпадъци и трески от дървета. При преработката на всяко дърво се изхвърлят около 35% от него, а допълнителните разходи по съхранението на дървените трици са високи. Точно тази остатъчна дървесина се използва във фабриките за пелети. Проблемът днес обаче е в липсата на суровина. „Срещнахме конкуренция в лицето на големите преработватели на целулоза и в производителите на ПВЧ плоскости, обясни Леков. „Затова търсим подкрепа на държавата поне в едно – постоянство при разпределението на квотите за дървесината. На този етап се преборихме за доставките на суровина и вече наблягаме на качеството. Само така ще устоим на конкуренцията, която идва от фирми от Румъния, Македония, Сърбия.”

Според шефа на Асоциацията в цяла Европа се чувства недостиг на пелети. Високо потребление и малко фирми производители – такава е ситуацията на пазара. У нас правилата в бизнеса все още се регулират. „Не може да произвеждаш пелети в Пловдив и да ги продаваш в Северна България. Купувайте от местни производители! Търсете производител и доставчик, които ви гарантират постоянство и сигурност”, съветва експертът.

В момента цената на пелетите е 180 евро/тон, или 360 лева/тон (без ДДС). Лятото цената им пада с около 20% и варира около 330-340 лева за тон (без ДДС). Купувайки пелети, клиентът трябва да следи няколко показатели, обясни Леков. Сред тях са влажността и калоричността. Също пепелното им съдържание. Стандартът е 6-8% влажност, калоричност 4500-5000 ккал/кг и пепелно съдържание под 7%. Стандартният пакет пелети е 15 кг. Коректният производител обикновено изписва всички тези показатели върху опаковката на пакета.

Вашият коментар