20 000 коли се движат със сбъркани документи заради горивото

 

Близо 20 хил. автомобила у нас се движат със сбъркани при регистрацията документи. Най-често това са грешни данни за вида на използваното гориво. Ако автомобилът например е бензинов, в талона му е записан дизелов мотор, пише „Монитор”. Грешките са основно технически, допуснати при въвеждането от служителите на „Пътна полиция” през годините. Много хора обаче дори и не разбират за това, докато не бъдат подложени на по-щателна проверка на пътя.

У нас процедурата е ясно разписана – при установяване на нередности по регистрацията автомобилът се откарва в най-близкото районно управление, където се запечатва.

След това се назначава експертиза, която може да отнеме дори няколко месеца и едва когато се докаже, че всичко е наред, собственикът може да вземе обратно автомобила. В чужбина обаче нещата седят по съвсем друг начин. В съседна Гърция например такъв автомобил се конфискува моментално, тъй като властите там го разглеждат като краден и нелегален. За да си го получи човек обратно трябва да води дългогодишни дела. ”Съветваме хората, които видят такава нередност в талоните си, да отидат в „Пътна полиция” по местоживеене и където е регистриран автомобилът. Там служителите са инструктирани при такава допусната грешка да сторнират стария талон и да връчват безплатно нов на собственика”, обясниха от „Пътна полиция”.

Оттам потвърдиха, че е нормално да се допускат грешки, тъй като всеки ден в страната се регистрират хиляди коли. Бройката на тези със сгрешените данни пък постоянно намалявала, тъй като хората си подменяли талоните. Дори да не са го забелязали, при продажба или прехвърляне служителите откривали нередностите и подменяли свидетелствата за регистрация.

На каналите на КАТ обаче често пристигали и недобросъвестни собственици, които се опитвали да регистрират крадени коли и така спокойно да ги изнесат в страна извън Европейския съюз. При последната реализация на „Икономическа полиция” в Пазарджик били открити големи количества документи менте, използвани при първоначална регистрация. Документите се използвали основно за сключване на застраховки, заплащане на дължими такси, подготовка на документи за регистрация и пререгистрация на МПС.

Органите на реда паралелно с тях проверили и една автокъща в Пазарджик. В офисите били открити множество бланки на договори за покупко-продажба на МПС, внесени от страни от Европейския съюз, както и други съпътстващи регистрацията на автомобили документи. Също така полицаите се натъкнали на непопълнени бланки на френски регистрационни талони. Установено е наличието на фактури на хартия и в електронен вид, удостоверяващи фиктивна продажба на коли между фирми и частни лица.

Вашият коментар