Студ преди Коледа: Спекуланти искат по 110 лв. за кубик дърва

 

Всяка сутрин поне 20 човека идват накуп в кметството. Възрастни хора тропат с бастуните, искат си дървата. В началото се молеха, после настояваха, сега вече не си сдържат недоволството. Срам ме е да ги погледна, защото и аз не знам как да им помогна. Това разказа кметът на Красново Цвятко Истилянов.

Не мога да понеса всичко това, неудобно ми е пред тези възрастни хора, с малки пенсии. Близките им са по големите градове, дадат им пари за дърва и идват един-два пъти в годината да ги видят. А като тази година с дървата за огрев не е било, споделя той.

Когато чули предложението на общината за 58 лева на кубик, хората от Красново се записали още през август. От тогава досега все чакат. Така пропуснали всяка възможност да се снабдят на същата цена от други доставчици и сега се чудят какво да правят.

По списъка, който съм предал в общината, 70 човека от Красново си чакат дървата, обяснява кметът Цвятко Истилянов. Обичайно всяка къща се зарежда с по 10 кубика. Тоест в селото по тези списъци трябвало да получат около 600-700 кубика дърва, пише „Марица“.

Според уговорката с общината плащането трябвало да стане, след като дървата пристигнат до човека, който ги е поръчал. Тогава на място трябвало да дойде счетоводител от Общинското горско предприятие – Хисаря и да издаде документ за плащането.

Дървата за огрев обаче в този момент явно са свършили. Все още, макар и рядко, обикалят търговци, но цената вече не е като през лятото, коментират в Красново. Вчера минали доставчици, които са предлагали дърва и за по 95 дори по 110 лева на кубик. Можете да си представите какво е това за нас, възмущават се от ситуацията с дървата възрастни жители на Красново.

През септември съветник от Кърджали алармира, че се задава криза с дървата за огрев. В писмо до Южното централно управление в Смолян и Регионалната дирекция по горите Назми Мюмюн предупреди, че за хиляди домакинства има реален риск да останат без отопление.

Той се позова на многобройни сигнали от местни жители за недостатъчно предлагане на дърва и неритмично зареждане на складовете.

Според него много домакинства са платили предварително, но доставките закъсняват и не е ясно дали всички ще бъдат снабдени преди началото на зимата.

Не може да се използва и възможността населението само да добива дървесина от изсъхналите след големия снеголом гори, защото в района живеят много възрастни и самотни хора, а жителите на Кърджали нямат нито техника, нито опит в тази дейност.

В писмото си той попита има ли достатъчно площи, определени за добив на дървесина в района на Кърджали, както и какви са възможностите за ускоряване на сечта. Може ли дървесината от санитарните сечи да стигне до търговските фирми, за да запълни недостига преди зимата.

Вашият коментар