Ердоган пак се разпищоли, заговори за ревизия на Лозанския договор от 1923 г.

 

Турският президент Реджеп Ердоган за пореден път заговори за ревизия на Лозанския договор от 1923 г., който урежда границите на страната му с Гърция, България, в Близкия изток и статутът на Проливите. Той изрази това желание в интервю за гръцкия в. „Катимерини“, цитиран от информационните агенции. Ердоган е на историческа визита в Гърция.

„Преди всичко, Лозанският договор обхваща не само Гърция, но и целия район и само заради това мисля, че с времето всички договори се нуждаят от ревизия. В светлината на последните събития Договорът от Лозана се нуждае от ревизия – не само за Турция, но и за Гърция“, казва Ердоган. Според турския държавен глава подобен процес може да е от взаимна полза, „но, разбира се, има хора, които не разбират за какво изобщо става дума“. „Тези хора не знаят достатъчно какви са последиците от Лозанския договор, но веднага ме обвиняват и търсят друг смисъл зад изявленията ми, а зад тях няма нищо скрито“, допълва той.

Ердоган обаче отказва да съобщи подробности, но допълва, че „продължават разговори за островите и други въпроси и само заради едно събитие нещата се усложниха. Мисля, че това е нещо, което трябва да преодолеем в едно такова обширно море като Егейско. Търговски и туристически кораби трябва да плават без проблеми. Трябва да преодолеем всякакво усложняване.“

Призивът на Ердоган за ревизия на Лозанския договор беше категорично отхвърлен от гръцкия му колега Прокопис Павлопулос. „Лозанският договор определя територията и суверенитета на Гърция и ЕС и не подлежи на предоговаряне. В него няма недостатъци, не се нуждае от преразглеждане или обновяване“, уточни той по време на срещата си с Ердоган.

Турският президент заяви, че приоритет на Анкара е защитата правата на етническите турци в Гърция, а „мюсюлманите, живеещи в граничния район Западна Тракия, не можели да избират свой главен мюфтия, докато християнските общности в Турция свободно избират свои патриарси, а това означава, че Лозанският договор не се прилага справедливо“.

Вашият коментар