На 8 декември братя Дейкови откриват Панагюрското съкровище

 

Панагюрското златно съкровище, чието копие можем да видим в Архологическия музей в Пловдив, е открито случайно. Това се случва на 8 декември 1949 г. Братята Павел, Петко и Михо Дейкови копаят глина в местността Мерул, на два километра от града, за тухларната си фабрика. Неочаквано се натъкват на девет златни съда, които тежат 6,164 килограма.

Без да се колебаят, тухларите веднага предават осемте ритона, които приличат на бокали за пиене на вино, и фиалата (плитък поднос) на градските власти. Историците стигнат до извода, че съкровището е принадлежало на неизвестен владетел на Одриското царство, живял в периода IV-III век преди новата ера.

За находката всеки от братя Дейкови получил по 300 000 тогавашни лева. Никой не може да каже как съдовете от Панагюрското съкровище са попаднали в глинестата почва на местността Мерул край средногорския град. Ясно е обаче, че те са безспорно доказателство за могъществото на Одриската държава и интензивните търговски връзки с гръцките полиси.

До 1974 г. Панагюрското златно съкровище е изложено в пловдивския музей, след което по настояване на Людмила Живкова заминава в София и там остава.

През 2010 г. тогавашният кмет, а сега депутат Славчо Атанасов успява да докара деветте златни съда в Пловдив при извънредни мерки за сигурност. Настоява съкровището да е експонирано постоянно в Археологически музей, но правителството разрешава да гостува само два месеца.

Наследниците на тримата братя Дейкови – Павел Цветанов и неговата сестра Стефка Ангелова, също имат претенции към съкровището. Те дори завеждат дело, но Върховният административен съд отхвърля иска. Потомците на Дейкови уверяваха, че ако получат права върху златните съдове, ще ги предоставят на музея в Панагюрище. Надеждите на панагюрците обаче претърпяват фиаско.

Вашият коментар