Home » Свят » 15 хиляди излязоха на протест в индийски град след нападение над две жени

15 хиляди излязоха на протест в индийски град след нападение над две жени

Сподели новината

Хиляди индийци, предимно жени, излязоха на протест в североизточния индийски щат Манипур, който вече втори месец е разтърсен от етнически сблъсъци, предаде Асошиейтед прес.

Мирната демонстрация, в която се включиха около 15 000 души, се проведе в град Чурачандпур.

Исканията на протестиращите включваха незабавното задържане на всички участници в жестоко нападение над две жени, станало през май, и оставката на Бирен Сингх, който е главен министър на Манипур.

Пострадалите жени са от етническата общност куки. Едната от тях разказа пред АП, че мъжете, които са ги нападнали, са били от общността мейтеи, която по-рано е подпалила селото им.

"Накараха ни да си свалим дрехите и заплашиха, че ще ни убият, ако не направим каквото ни кажат. След това ни накараха да ходим голи. Насилиха ни… ", разказа тя.

Вчера щатските власти съобщиха за пети арест на заподозрян за нападението и допълниха, че полицията продължава работата си по случая.

В началото на май в Манипур избухнаха сблъсъци между куки и мейтеи. Оттогава насам при размириците са загинали над 130 души.

Насилието в щата достигна до ръба на гражданска война, след като представители на християнската общност куки се противопоставиха на желанието на мейтеите, които са предимно хиндуисти, да получат специален статут. Той би им правото да купуват земя в райони, населени с куки, и би им гарантирал определена квота от работните места в държавната администрация.

Източник: БТА

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.