Голяма фирма за бързи кредити въвлечена в нагла измама

 

Поредна имейл измама върлува из пощите на българи. Тя е замаскирана през финансови задължение и злоупотребява с името на една от големите фирми за бързи кредити „Кредисимо“, като според съдържанието на съобщението получателят му държи вноски по погасяване на заем. Всъщност писмото е с подател НИКОД НК ЕООД (info@bandh-r.org) и хората стоящи зад фишинг измамата нямат нищо общо с кредитора, пише trafficnews.bg.

„Очакваме да изплатите дължимата по Договора за заем сума. В противен случай, ще предприемем принудителни действия по събирането му“, пише в имейла, а той е подписан от мнимия Credissimo – пари на време. Заедно с поканата за плащане на предсрочно задължение е прикачен файл с фактура, в който се крие вируса, който може да открадне личните ви данни.

Жена е получила такова съобщение и веднага алармира гражданите, разпознала фалшификата и съответно възможността хиляди хора да бъдат подведени. Въвлечената фирма „Кредисимо“ веднага реагира и предупреди всички свои клиенти, че писмото е вирус и не бива да бъде отваряно. В позицията им се упоменава, че за взети мерки и злоупотребата е поставена на вниманието на ГДБОП.

Експерти съветват да не отваряте никакви прикачени файлове от писма в електронната ви поща от непознати лица или с необичаен e-mail адрес. Това е особено валидно, когато става дума за някакъв вид архивен файл, т.е. с разширение .zip или .rar след името.

В изпратените файлове може да бъде заложено различно вирусно съдържание. Криптовирусът може да лиши човек от огромна база данни от компютъра му, а е възможно да бъдат извлечени запаметени пароли и информация за банкови сметки и други лични данни.

Вашият коментар