Home » Крими » Липса на компютърен специалист бави делото на „Сиела“ срещу ЦИК

Липса на компютърен специалист бави делото на „Сиела“ срещу ЦИК

Сподели новината
Повече от месец не може да се намери вещо лице – компютърен специалист, по делото в Софийския градски съд на фирма „Сиела“ срещу Централната избирателна комисия (ЦИК). Специалистът трябва да работи с други двама преподаватели по информационни технологии. Тримата заедно трябва да установят дали изходният кода за машините за гласуване е бил предаден от „Сиела“ напълно или има липсващи части. Всеки от специалистите ще получи за труда си над 5000 лева, твърди сайтът BIRD.

ОЩЕ: „Сиела Норма“: Машините за гласуване са на държавата, тя трябва да реши кой ще конфигурира софтуера им

Съобщението „Дневникът е подправен“, който се появи на екраните на три машини за гласуване , които не проработиха в изборния ден, вероя…

Пред в. „Сега“ ЦИК отговориха единствено, че вещите лица се назначават от съда, който определя и тяхното възнаграждение. Делото в СГС беше заведено през май миналата година. „Сиела Норма“ АД не счита, че плащането на 34 126 848 лв. от ЦИК за машините /от 05.07.2021/ прехвърля тяхната собственост на Държавата и претендира, че остава собственик на всичките 9600 устройства за гласуване до изплащането на пълната сума на договора, който е за 43 198 800 лв. с ДДС. Затова „Сиела“ иска от комисия да плати наем по 1500 лв. на машина или 14 400 000 лв. за всяко от трите изборни събития – общо 43,2 млн. лв. Освен този главен иск са предявени още няколко иска при условия за евентуалност, с други правни основания, пише в исковата молба.

Както главният иск, така и другите са предявени частично. Главният иск за 42,3 млн. лв. е предявен само за 26 000 лв. Това е направено, за да не се внася пълната държавна такса при неясен изход на делото. Тази практика почива на тълкувателно решение на ВКС, според което при спечелване на частичния иск може да се събере пълната сума.

Припомняме, че и на миналите парламентарни избори тази година „Сиела Норма“ спечели обществената поръчка, която включва подготовка на софтуера и машините за гласуване, транспортирането на устройствата в страната, а също логистично осигуряване и техническа поддръжка. По принцип комисията би трябвало да има вече изграден капацитет да извършва тези дейности сама и с подкрепата на други държавни институции. И досега обаче това не е така, затова е принудена да търси външни изпълнители.

На предния вот през октомври м.г. комисарите се съгласиха да платят на частната фирма почти 7.9 млн. лв. без ДДС, а първоначално заложената сума беше 6.8 млн. лв. За изборите на 2 април тази година пък бяха заделили 8.5 млн. лв. без ДДС, ала след това се разбра, че окончателната им договорка със „Сиела“ е за 10 090 000 лв. Това е близо 1.6 милиона повече от първоначално прогнозирания разход, като с данъка сумата надхвърля 12 милиона.

„Сиела Норма“ ще бъди фирмата, която ще изпълни обществената поръчка за различни дейности, свързани с машинното гласуване на предстоящи…

ОЩЕ: От ЦИК сезират Гешев за допълнителните машини, внесени от „Сиела Норма“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Украински турист се удави в Слънчев бряг

Намерено е тялото на едно от децата, които се удавиха в язовир Камчия

„Пребиха ни от омраза“: Съседи нападнаха семейство украинци в дома им в Равда

Нов случай на агресия: Пациент рита в корема и гърдите сестра в болницата в Раднево

Семейството на изчезнал мъж обяви награда от 30 000 лв., ако някой го намери жив

Спасената с хеликоптер бременна туристка е загубила бебето си

Тежък челен сблъсък на ГКПП „Маказа“, петима са пострадали

11-годишно дете загина при пожар

След присъдата: Полицаи отведоха Кристиан Николов

Потушиха голям пожар в Пловдив (СНИМКИ)

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар