Home » Свят » Военно положение! Владимир Путин вдигна с пет години възрастта за запасна военна служба

Военно положение! Владимир Путин вдигна с пет години възрастта за запасна военна служба

Сподели новината

Президентът на Русия Владимир Путин подписа днес закон, с който се повишава възрастовата граница за запасна военна служба, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Законът ще вдигне максималната възраст за военна служба в резерва за всички чинове и видове войски с по пет години, гласи изявление в официалната интернет страница на правителството на Руската федерация.

Отсега нататък редници, матроси и сержанти могат да бъдат викани в запас до 55-годишна възраст. Възрастовият таван за офицери до чин капитан става 60 години, а по-висшите чинове трябва да бъдат готови да служат в мобилизационния резерв до 65 години. Генералите могат да получат призовка за запас до 70-годишна възраст.

Законовата мярка идва на фона на войната на Русия в Украйна, която продължава вече 17 месеца. При частичната мобилизация, разпоредена от Путин през есента на миналата година, Русия изпрати официално 300 000 запасняци на фронта.

Мобилизацията на резерва осветли сериозни недостатъци в руската армейска система – мнозина руснаци избегнаха военната служба, като избягаха в чужбина.

Москва официално отрича намерението си да проведе още една мобилизация, макар и експерти да са на мнение, че нова вълна на военна повинност е доста вероятна, като се имат предвид постоянните проблеми на фронта, посочва ДПА.

В същото време агенцията съобщи, че Русия планира да въведе военно обучение в училищата под формата на уроци за боравене с оръжие и дронове за ученици от 15-годишна възраст нагоре. ДПА цитира експерти от британското разузнаване и посочва, че така Москва възнамерява да внедри войнствен дух в руското общество.

Днешният разузнавателен доклад на министерството на отбраната на Обединеното кралство цитира руски политик, който обявява, че в часовете учениците в Русия ще се обучават "как да провеждат разузнаване на терен" и да неутрализират бойни дронове.

От 1 септември руските ученици в 10 и 11 клас, тоест накрая на средното образование, ще имат уроци по "обучение за атака с щурмова пушка, за умения с ръчни гранати и за първа помощ на бойното поле", се казва още в доклада.

Британците смятат, че целта е не толкова да се развият реални бойни умения, колкото да се създаде "култура на войнствен патриотизъм" сред населението на Русия. Независимо от всичко, включването на дроновете в учебната програма също така говори, че Русия "е припознала употребата им в Украйна като устойчив компонент на съвременната война".

От нашествието на Русия в Украйна през февруари миналата година министерството на отбраната на Великобритания публикува ежедневна информация за хода на войната. Москва обвинява Лондон в разпространението на дезинформация.

Междувременно Ройтерс информира за изявление от днес пред РИА Новости на руския министър на промишлеността и търговията – Денис Мантуров, според което сега Русия произвежда повече боеприпаси за един месец, отколкото за цялата 2022 г.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.