Home » Извън/Земно » В миналото Млечният път не е бил спирална галактика

В миналото Млечният път не е бил спирална галактика

Сподели новината

Галактическият дом на Земята е имал различна форма. Благодарение на изображения от космически телескопи астрономите научават повече за миналото на Млечния път и неговото бъдеще.

Въпреки че никой човек или космически кораб не е летял достатъчно далеч от Земята, за да погледне назад към Млечния път, данните подкрепят идеята, че Млечният път има спирална форма. Астрономите също са събрали някои улики за това как е изглеждал Млечният път преди много време. Въпреки че „неговата структура разкрива богата история“, служители от Кралското астрономическо дружество (RAS) споделят, че последователността на промяната на формата на галактиката във времето е била неясна.

Китайски астрономи променят представата за структурата на Млечния път

Нови открития могат да помогнат за дефинирането на по-ясен портрет на непрекъснато развиващата се рамка на Млечния път. И една идея предполага, че древният Млечен път е бил с формата на леща.

Какво е лещовидна галактика?

Както много неща, галактиките също се развиват. Пръстовият отпечатък на преминаването на времето в една галактика може да бъде измерен чрез разглеждане на определени характеристики като нейния прах, пътя, който звездите изминават в нея, и масата на нейните звезди и черни дупки.

В изследване, публикувано в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, астрономът Алистър Греъм анализира оптични изображения на 100 близки галактики. Изображенията са наследство от два телескопа: космическите телескопи „Хъбъл“ и „Спицър“.

Греъм е открил два вида лещовидни галактики. Както подсказва името, те имат форма на леща. Тези галактики имат сферична структура в центъра си, като липсват спиралните ръкави, свързани с големи галактики като Андромеда (или дори както астрономите си представят, че Млечният път изглежда отдалеч). Лещовидните галактики са важни, защото може да са преходна фаза.

Когато Греъм погледнал изображенията, той разделил лещовидните галактики в две категории: богати на прах и по-стари и с малко прах.

Според RAS спиралните галактики като Млечния път вероятно някога са изглеждали като лещовидна галактика с малко прах и в крайна сметка изглеждат като лещовидна галактика с много прах.

Еволюцията на Млечния път

Идеята, предложена от работата на Греъм, е следната: Млечният път някога е бил с формата на леща и беден на прах. Когато се е комбинирал с други галактики, като една, наречена Gaia Sausage-Enceladus, Млечният път е нараснал до днешния размер. Но когато нашата галактика се сблъска с галактиката Андромеда след около 4 милиарда години, новото тяло ще бъде с форма на леща и изобилие от прах. Ако се сблъска с друга лещовидна галактика, материалът по-късно ще се утаи в по-еволюирала форма: елипсовидна галактика, пише Inverse.

Астрономи претеглиха Млечния път и установиха, че липсват огромни количества материя

Една от причините астрономите да се вълнуват от мощни нови инструменти като космическия телескоп „Джеймс Уеб“ е, че те събират светлина от по-далече назад във времето. Те предоставят нов прозорец за това защо Космосът изглежда така, както изглежда днес. Галактическата еволюция е част от историята на нашия произход.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар