Алекс Алексиев: Решението на Тръмп за Ерусалим трябваше да бъде взето много отдавна

 

Решението на Доналд Тръмп за Ерусалим трябваше да бъде взето много отдавна. Няма да има нова интифада. Няма да има реки от кръв в Близкия Изток. Това каза в студиото на сутрешния блок на БТВ Алекс Алексиев, председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания.

„В момента нещата са съвсем други в Близкия Изток. Европейският съюз не реагира правилно. Саудитска Арабия гледа в момента на Израел като на съюзник. Това се дължи на противоречието с Иран. Саудитска Арабия получава такава военна техника от Израел, каквато не може да си позволи да произведе. Европейската политика е погрешна в момента“, категоричен беше той.

„ИДИЛ е победена. Лошото е, че джихадистите започват да се завръщат по родните си места. Тук, на Балканите, имаме над 1000 джихадисти, които са се били на страната на Ислямска държава и сега се завръщат. От това трябва да ни е много по-страх, отколкото от признаването на Ерусалим за столица за Израел. Много повече трябва да ни е страх от факта, че Турция беше обявена за страна, която спонсорира тероризма.

Реджеп Ердоган се опитва да изземе водещата роля на Саудитска Арабия, като целта му е Турция да стане лидер в спонсорирането на тероризма по света. Това няма да го доведе до нищо добро. Изказванията му за ревизия за Лозанския договор показаха новата политика на Турция. Ердоган не веднъж е споменавал, че Турция има претенции към различни гръцки острови, които бяха уредени точно с Лозанския договор“, допълни Алексиев.

Вашият коментар