Коледната еуфория: С колко ще ни бръкнат в джоба празниците?

 

Коледната еуфория вече се усеща навсякъде. А треската за пазаруване е неизбежна част от празничния дух. Именно харчовете около Коледа и Нова година се оказват в тежест за месечния бюджет. Допълнителни разходи около празничните дни възникват както при домакинските нужди – например за отопление и трапеза, така и при личните харчове за забавление, отдих и ваканции. Традиционно подаръците за близките са тези, които бъркат най-много в джоба. За да не се изпадне в неприятни парични ситуации, най-добрият вариант е да се планират допълнителните харчове от по-рано. Това коментира за Новини.бг финансовият анализатор Десислава Николова.

Ескпертът посочи, че средно между 100 и 300 лева ще пръснем за допълнителните разходи покрай празниците. Голяма част от българите пък, участвали в проучване на финансовата компания, в която работи тя, смятат, че няма да изпитат финансови затруднения, след като са напълнили торбите за Коледа и Нова година. Освен традиционното обикаляне по магазините скорост набира и вариантът за пазаруване по Коледа онлайн.

Последни проучвания на търговци в електронни магазини сочат, че интернет потребителите ще отделят средно 235 лева за коледни изненади. Най-популярни подаръци за Коледа традиционно са дрехи, козметика, играчки и книги. Средната стойност на един подарък тази година ще бъде 45 лева, като потребителите заявяват, че ще зарадват тесен семеен кръг от хора. От решаващо значение за изненадата под елхата остават, както качеството, така и цената на стоката.

Вашият коментар