Стефан Данаилов от трибуната: Онкоболен съм, нека постъпим човешки

 

Искам да заяви конфликт на интереси, защото ще подкрепя ветото на президента. Аз съм онкоболен и затова заявявам конфликт на интереси. Това заяви депутатът от БСП Стефан Данаилов по повод гласуването на ветото на президента за мораториум върху нови лекарства искано от управляващите.

Великият актьор дойде специално в парламента, за да говори по горещата тема с мораториума върха новите лекарста и ветото на президента Румен Радев върху него.

Данаилов заяви, че е гледал и слушал внимателно дебатите по телевизията, което го е подтикнало да се включи и той. „Три години съм в ремисия, явно тезии химии, които са ми наливали са свършили работа, но не се знае до кога и дали няма да ми трябват нови химии. Ще кажете „той има пари“, ама има хора, които нямат. Тук има и други депутати с тази болест, знам поне за един, няма начин да не сте загубили близък от тази болест“, каза Ламбо. Той предложи на депутатите да се разделят на две групи и да посетят Онкологичната болница и тази по хематология и да видят какви хора има там.

„Там има предимно млади хора, които имат право да живеят, а не могат. И съм свидетел на безсилието на лекарите, които опитват всичко и не става. Не ме интересува как се разходват тези милиони, те не са отишли на вятъра, но е наше задължение да помогнем на хората, които ни избират“, заяви още Данаилов. По думите му държавата няма да се съсипе с тези 25 млн. лв. Той отново подкани да се смени политиката и да се постъпи човешки, защото е страшно в тези дни, когато не знаеш какво те очаква.

Очевидно има пари за тези лекарства, върху които беше наложен мораториум. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с новото обсъждане на бюджета на Здравната каса през 2018 година след наложеното вето от президента Румен Плевнелиев.

„Когато миналата седмица внесохме мораториум върху частните болници, вие казахте, че е противоконституционно, а сега, когато има мораториум върху животоспасяващи лекарства, това не било противоконституционно.“, обърна се Нинова към управляващото мнозинство.

„Отпускат се пари за тол системи и магистрали, за дофинансиране на министерства, но няма 25-30 милиона за тези лекарства? Навсякъде има нужда от средства, но ние като политици сме длъжни да подредим приоритетите“, отсече социалистката.

„Кое е по-важното – да има здрави хора или пътища и тол система“, попита Нинова.

„Говориха лекарите експерти, бюджетарите експерти, говорихме за емоции и надежди, но мисля, че е време да започнем и политически разговор по тази тема. Политиката по здравеопазването е наша работа. Производителите на новите лекарства щели да включат в своите програми тези пациенти? Както означава това на политически език? Българското правителство и държава се отказват от част от своите граждани. Това е отказ от политики, от грижа за част от българските граждани, което е и конституционно, и законно, и морално право на тези граждани“, заяви Нинова. По думите й може би е въпрос и на финанси.

„Чух много екзотичното определение „нов дизайн на планирането“, каквото и да значи това в бюджетирането и финансирането. Очевидно има пари за тези лекарства. Ако говорим за политика и държавничество, това означава, че трябва да подредим приоритетите. Кое е по-важното – да има здрави хора или пътища и тол система, или разходи за персонал в размер на 600 млн. лв. в Министерство на правосъдието? Кое е на първо място и кое на следващо?“, запита Нинова.

„Добре ще строите пътища, но няма да има народ заради демографска криза, заради това отношение към здравеопазването. Даваме възможност на магистрали и пътища, да дадем възможност на пациентите. Питаме се защо се предпочита едното, а не другото – защото през това финансиране може да се краде, да се взимат комисионни, от пътища, от проекти, а от хората не може да се краде“, добави тя. Според нея, ако се ограничават частниците да откриват нови болници, това е противоконституционно.

„А ако се налага мораториум на внос на лекарства това не е противоконституционно. Днес освен експертен и финансов разговор, изпитание пред нас ще бъде да проведем политически разговор. Дали при решаването на въпроса ще бъдем държавници?“, каза още Корнелия Нинова.

Вашият коментар