Свинската мас е номер едно по ползи

 

Свинската мас е изконна част от българския бит – незаменима част от всички битови, лековити и кулинарни дейности. И въпреки че днес тя може и да не се радва на особена почит, ползите й са толкова много, че всякакъв род предразсъдъци са без значение.

Свинската мас е отличен приятел на човешкото здраве. Както добре знаем, холестеролът бива „добър” и „лош”. Единият е необходим за изхранването на клетката, за работата на сърцето, за синтеза на хормоните. И другият, който е излишен, необработен и поради нарушения в транспортирането му, се наслагва по стените на кръвоносните съдове.

По този начин затруднява работата на сърцето и може да причини атеросклероза, инфаркт и други болести. Тук на помощ идва именно свинската мас. Тя притежава такива наситени мастни киселини, които подобряват холестеролния обмен в тялото. Те са в минимални количества на фона на кравето масло например, а пък сравнена с маргарина и другите хидрогенизирани мазнини, богати на транс мастни киселини, свинската мас си е направо здравословна, пише Здраве.то.

За сведение – най-чистата мас се взима от вътрешностите около бъбреците и стомаха и от гърба на прасето. Тя бива стопявана на бавен огън, а после и преварявана. Резултатът е пухкав кремообразен продукт, който бабите ни са съхранявали в мази и изби в дървени бъчвички на тъмно и студено.

Сравнително лесна за усвояване от организма

Свинската мас се използва широко и в кулинарията, и в козметиката. В миналото се е ползвала за лапи (комбинация на мас с билки се налагат на парче плат върху засегнат участък), правели са се разтривки при настинки, а бебетата са се мазали против подсичане. С преварена мас се мажат и бременните жени, за да предотвратят появата на стрии. Тя е отлична и за маски за коса – особено пък в съчетание с газ.

Установено е, че в свинската мас се съдържа арахидонова киселина, която участва в изграждането на клетките на организма. Тя подпомага образуването на много от хормоните и както казахме в началото – участва в обмяната на холестерола. В нейния състав влизат още важни мазнини и ценни, незаменими мастни киселини. Биологичната активност на мазнини в маста е пет пъти по-висока от тази на маслото и говеждата мазнина. Освен това след загряване, хранителните качества на свинската мас нарастват благодарение на увеличението на арахидонова, олеинова и стеаринова мастни киселини.

Подпомага намаляването на теглото

Колкото и да се учудят някои, свинската мас ще помогне и ако целта ви е да свалите излишните килограми. Съдържащите се в нея ненаситни мастни киселини, лецитин и мастноразтворимите витамини спомагат за пречистване на тялото от токсините и мазнините. В нея има още витамин A, D и E, които спомагат за поддържане на баланса на полезните вещества в организма.

Нормализира работата на бъбреците

Установено е, че свинската мас нормализира и работата на бъбреците. Полезна е също така и при заболявания на белодробната система, както и за профилактика на ракови заболявания – именно благодарение на свойството си да чисти токсините. Освен това активните вещества в свинската мас пречистват кръвоносните съдове от лошия холестерол.

Вашият коментар