10 неща, които се случват с тялото ви, когато ядете прясна мента

 

Науката днес предлага фармацевтично решение за всяко заболяване, но същите заболявания само преди 100 години са лекувани с естествени средства.

Лекарствата не са толкова лоши, но защо да имате доверие на химикалите, вместо на обикновените растения, които растат в хълмовете? Освен това, те са показали, че са по-ефективни от лекарствата и нямат странични ефекти.

Ментата в частност е много по-полезна, отколкото сте предполагали.

1. Синдром на раздразнените черва. Това заболяване засяга чревния тракт и причинява неконтролирана диария или запек. Симптомите му са също крампи, болки и подуване на корема. Ментата обаче е едно от най-ефективните естествени лекарства за този синдром. Можете да я използвате прясна, за да направите хубава чаша чай или просто да я добавите към пресни салати, плодови деликатеси или супи. Ментата подобрява храносмилането и облекчава болката при газове. Лекарствата за газове обикновено също съдържат мента. Тя помага на тялото ви да преработва храната по-бързо и отпуска вашите чревни мускули.

2. Дъвчете пресни листа от мента. Ментата е често срещана съставка в смоли и бонбони, но до голяма степен не се оценява с нейното антиоксидантно съдържание. Използвайте я, за да предотвратите и лекувате симптомите на алергия, и успокойте раздразнения си стомах. Ако страдате от ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест), мента обаче може да бъде противопоказана.

3. Туберкулозата е сериозно заболяване на белите дробове и понякога може да е смъртоносно. Тя не се среща често в развитите страни, но хората, носители на вируса на ХИВ, на които е засегнат имунитета не могат да се справят лесно. Вдишайте ментовото масло, за да облекчите възпалението и предотвратяването на евентуална повторна поява. Комбинирайте пряснан мента, мед и оцет в любимия си плодов сок.

4. Може да не знаете това, но ментата може да ви помогне да лекувате акне и пъпки. Намачкайте няколко листа от мента и ги нанесете върху лицето си, за да изчезнат всички дефекти. Комбинирайте ментата с овес за ефективна ексфолираща маска.

5. Ментата подобрява паметта. Според учените свежата мента помага при лечението на когнитивни проблеми и също така осигурява незабавен енергиен прилив. От вас зависи да определите как да консумирате ментата. Можете да я хапвате прясна или да я използвате, за да направите чай.

6. Ментата е чудесно за пациенти с рак, които са подложени на химиотерапия, и изпитват гадене. Можете да използвате различни лекарства, за да се справите със страничните ефекти на химиотерапията, но ментата е много по-ефективна и доста евтина. Дъвчете я прясно или я добавете към напитките и храната си. Основното предимство на ментата е, че може да се приложи към пациенти, които не могат да приемат други лекарства.

7. Ментата намалява болката при мигрена или друго главоболие. Смачкайте няколко листа, докато пуснат от естествения си сок и го разтъркайте върху слепоочията и челото си. Можете също да вдишате аромата.

8. Монетата има силата да ви освободи от стреса. Листата от прясна мента съдържат масла, които осигуряват отпускане и свежест. Разтрийте тези натурални масла върху тялото си или ги използвайте, за да „обогатите“ вашите топли вани. Ето един фантастичен съвет: Запаленото ментово масло освобождава приятен аромат, който ще ви отпусне.

9. Прясното ментово масло е най-доброто почистващо средсттво и предпазва от пъпки. Също може да добавите масло от мента към вашата паста за зъби за избелващ ефект, а и ще се насладите на свежия си дъх.

10. Използвайте мента, за да облекчите кашлица и респираторни проблеми. Смачкайте листа и внимателно ги разтрийте на гърдите си. Можете също така да ги добавите , когато правите инхалации.

Консултирайте се обаче с лекар, когато комбинирате лекарства и народна медицина, пише Здраве.то.

Вашият коментар