Знаете ли тези ползи… Профилактика през зимата с ацерола

 

През зимния сезон е особено важно да приемате витамин С, тъй като имунната система се нуждае от солидна подкрепа, за да се справи с всички неприятни настинки, вируси и инфекции. Вероятно не сте чували за ацеролата, но тя със сигурност е едно невероятно природно лекарство.

Наричат я още „тропическа вишна”, „пуерториканска череша”, „черешката на Барбадос”, поради районите, в които се среща. Ацеролата (Malpighia emarginata) е малко плодно дърво в Южна Америка, много силно разпространено на остров Барбадос, както и на Бахамите, в Австралия, Флорида и Тексас. Плодовете й приличат на череши, но са леко сплеснати и с киселеещ вкус. Интересно е да се знае, че колкото по-зелена е тази тропическа вишна, толкова по-голямо е количеството на витамин C в нея.

Най-важната характеристика на ацеролата – тя съдържа в пъти повече витамин С от портокалите. Всъщност, тази странна череша е плодът с най-голямо количество от този витамин. В 100 г от нея има около 1600 мг аскорбинова киселина.

Ацеролата е богата още и на калций, калий, фосфор и магнезий. Калият е особено важен за кръвното налягане и известен със способността си да запазва целостта на клетъчните мембрани. В състава й влиза и голямо количество витамин К, който е от огромно значение за съсирването на кръвта. Задължително трябва да споменем и витамините B2, B3, B5 и А.

Нискокалорична и нисковъглехидратна

Съдържа само 8 г на 100 г въглехидрати. Дори касисът, друг първенец по витамин C, който се води нискокалоричен плод, е два пъти по-калоричен от нея. Антоцианите са друга съставка, която не бива да пропускаме – те са мощни антиоксиданти, които ще намерите в изобилие в този плод. Сред останалите им плюсове е свойството им да подобряват паметта и да намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Славят се със силен противовъзпалителен ефект и предотвратяват развитието на диабет.

Под формата на екстракт от ацерола, витамин C се усвоява много по-добре от организма. А и това, което ще си осигурите, приемайки този продукт, не е никак малко:

  • засилване на имунната система
  • отличен съюзник в борбата със стреса и депресията
  • здраво сърце и регулирано кръвно налягане
  • нормализира функциите на бъбреците и черния дроб
  • дарява ви с по-здрави кръвоносни съдове и сухожилия
  • бори се с атеросклерозата
  • действа диуретично
  • препоръчва се при анемия
  • намалява холестерола
  • помага при дисбактериоза и проблеми с храносмилането
  • сокът от ацерола е широко използван в козметиката – с него се сдобивате с повече колаген за по-хубава и млада кожа. Той има и свойството да потиска синтеза на меланин, поради което и кожата е много по-чиста (без петна), със сияен тен.
  • при заболявания на венците

Витамин C се бори със свободните радикали и предотвратява превръщането на нитратите в канцерогени. Той ни осигурява по-бързо зарастване на раните и един цялостно по-здрав и силен организъм. Затова нека не го пренебрегваме нито ден най-вече през зимните месеци и защо да не си го набавим чрез един много чист, природен продукт, какъвто е ацеролата, пише Здраве.То. Ще я намерите под формата на капсули, таблетки за смучене (най-вече за деца), както и на прах. Цената й не е много ниска, но не е и свръх висока и определено си заслужава да се обмисли.

И накрая някои важни предупреждения, а именно за това кои хора не бива да приемат този продукт или поне да не прекаляват с него, и то без да са се допитали до специалист:

  • хора с чести стомашни киселини
  • такива с язвена болест и по-сериозни заболявания на стомаха
  • както и с хронични белодробни заболявания

Вашият коментар