Делян Добрев: Енергийни търговци искаха да рекетират бизнеса с цената на тока

 

Енергийни търговци са се пробвали да рекетират бизнеса и да всяват напрежение в държавата с изкуствено увеличение на цената на тока за промишлеността. Това става ясно от интервю пред агенция „Блиц“ на председателят на Комисията по енергетика в парламента Делян Добрев. Народният представител коментира приетата по предложение на парламентарната енергийна комисия поправка в Закона за енергетиката, която от 1 януари задължава всички производители да продават през енергийната борса. Това е важна стъпка към прозрачност, предвидимост и либерализация на пазара, коментират в бранша.

„През последните няколко месеца видяхме рязко увеличаване на цените на електроенергията за бизнеса. Цената от около 70 лева за мегават през лятото и предишните две години, скочи до 80-90, дори и до 100 лева за мегават само през последния месец. Тази електроенергия се продава от няколко търговци, които разполагат с всичката електроенергия на свободния пазар. Нашето подозрение, тъй като не виждаме друга причина за внезапното увеличение на цената, е че тези търговци се опитваха да създадат изкуствен дефицит, и след това да увеличат цените, за да рекетират бизнеса.

Това, което парламентът направи вчера, е да приеме окончателно поправка в Закона за енергетика и то с пълно мнозинство от всички представители в Народното събрание, с която се създадоха правила за продажбата на електроенергия на свободния пазар. От 1 януари 2018 г. това ще става прозрачно през енергийната борса, а не с незнайно как организирани търгове от 4-5 търговци“, обяснява Добрев. Той е категоричен, че бизнесът има желание да купува директно електроенергия от централите, но това не можеше да се случи, защото печелившите във всички търгове се оказваха един много ограничен кръг от фирми.

„Възможно е този ограничен брой фирми да са договорили тази политика по изкуствено за мен увеличение на цените на електроенергията, на което сме свидетели през последните месеци. Включително вчера получих писмо от едно малко предприятие, което е било уведомено от неговия доставчик на ток, че му увеличава цената от 80 на 120 лева на мегават. Това е близо 50% увеличение на цената на електроенергията само за един месец! Такова нещо не бива да се позволява и затова променихме Закона от енергетиката.

От началото на новата година електроенергията на свободния пазар ще се продава през борсата. Всеки който иска ще може да участва на търговете и да си закупи електроенергия по пазарна цена, а не по манипулирана цена“, допълва още народният представител. В интервюто той заявява още, че този кръг от бизнесмени не е вярвал, че Народното събрание ще успее в такива кратки срокове да приеме промяна в правилата, с която ще предпази бизнеса в България от спекулативното увеличение на цените на електроенергията.

„В последната седмица въпросните търговци изпратиха множество отрицателни становища срещу промените, даваха интервюта, в които се обявяваха срещу поправката в Закона за енергетиката по неясни причини. Но вчера Народното събрание направи така, че от 1 януари 2018 г. електроенергията за бизнеса ще се продава на свободен пазар.

Искам да предупредя търговците да не спекулират с цени и договори до края на месеца, защото ако го направят, ще бъдем принудени да подадем сигнал до компетентните органи. Не бих искал да навлизам в крайни заключения, но е факт, че имаше проблем, който вчера бе разрешен от Народното събрание. Въпросните търговци да престанат с действията си по изкуствено увеличаване на цената на електроенергията за бизнеса. В противен случай ще се обърнем към прокуратурата!“, категоричен е Добрев.

Вашият коментар